Biovínem roku 2014 se stalo Rulandské šedé z produkce Víno Marcinčák

V prestižní soutěži Česká biopotravina bylo v kategorii bio vína oceněno oranžové víno odrůdy Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, produkované společností Víno Marcinčák. 

Soutěž potvrdila, že tuzemští ekologicky hospodařící vinaři dosahují vynikající úrovně. Porota someliérů hodnotila celkem padesát vzorků a shodli se, že nejlepším bio vínem je právě toto oranžové víno. Cena tedy putuje do Mikulova, odkud pochází Víno Marcinčák.

„Oranžová vína vznikají tak, že bobule jsou po odstopkování hroznů macerovány spolu s moštem delší dobu, tady to bylo 48 hodin při teplotě 4°C. Díky tomu se ze slupek do moštu uvolní více aromat, tříslovin a barviva. Tato vína pak mají jasně oranžové tóny,“ popsal Petr Marcinčák.

Víno Marcinčák je rodinné vinařství, hospodařící na vlastních vinicích v Mikulovské vinařské podoblasti. Od roku 2008 jsou největším vinohradnickým bio pěstitelem v České republice a zaměřují se výhradně na přívlastková vína z tradičních odrůd. Jejich široký sortiment doplňují vína botrytická, ledová a slámová, která jsou vyhlášenou specialitou vinařství. Při používání moderních výrobních technologií kladou důraz na kvalitu, originalitu a jedinečnost vín, která je dána neopakovatelným charakterem jednotlivých viničních tratí. Díky této filozofii vinaře Petra Marcinčáka vznikají osobitá vína, určená pro nejnáročnější milovníky vín.

Soutěž Česká biopotravina vyhlašuje každoročně Pro Bio Svaz ekologických zemědělců a koná se pod záštitou Ministerstva zemědělství a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Tato soutěž získala za dobu svého trvání značnou prestiž. Státní zemědělská a potravinářská inspekce velmi ráda poskytla svoji záštitu a je jí ctí, že může být nápomocná při dalším pozitivním vzestupu této soutěže. Výrobci biopotravin si to jistě zaslouží, jejich produkce je na trhu ve stále větším objemu i kvalitě,“ dodal Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI.

Další informace:

Ing. Petr Marcinčák

tel.+420 736 489 351

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína