Za burčákem do Znojma na legendární Tour de burčák

Brno (10. září 2014) – Třetí ročník seriálu cykloturistických akcí s názvem Krajem vína 2014, který koordinuje Nadace Partnerství, pomalu vstupuje do závěrečné fáze. Od zahájení sezóny proběhlo v rámci seriálu více než deset akcí a tři jsou ještě před námi: v říjnu seriál zakončí Uzavírání Lichtenštejnských stezek a Na kole Vinohrady Uherskohradišťska, ještě předtím se ale cyklisté mohou těšit na legendární Tour de burčák, který proběhne už příští sobotu na Znojemsku.

20. září se do Znojma sjedou všichni milovníci cyklistiky a burčáku, aby se zde zúčastnili unikátního cyklovýletu v nejzápadnější části vinařských stezek. „Loňský rok se na Tour de Burčák sjelo kolem 600 cyklistů a věříme, že letos bude účast podobně hojná,“ uvedla koordinátorka Moravských vinařských stezek Eva Kvapilová.

V sobotu mezi 9. a 11. hodinou budou pro cyklisty na startovním místě v Louckém klášteře přichystány cykloklospeciality Cykloklubu Kučera (například preventivní prohlídka jízdních kol nebo výstava cyklistických kuriozit), cyklisté dostanou startovní pasy s mapkou a na výběr bude z různě dlouhých okruhů, vhodných jak pro náročné cyklisty, tak pro rodiny s dětmi a pěší. Trasy o délkách 20, 30 a 40 km povedou mimo jiné jednou z nejstarších vinic Evropy Šobesem, unikátním sklepním areálem Modré sklepy v Novém Šaldorfu-Sedlešovicích, sklepními uličkami v Hnanicích, Chvalovicích a Šatově, který je proslulý svými sklepními labyrinty z pískovce. Účastníci se v rámci cyklovýletu podívají i za hranice – jedna ze zastávek se totiž nachází v rakouském Unterretzbachu, kde se vyprahlí cyklisté mohou občerstvit ve vinařství Koller. Loučský klášter bude jak startovním, tak cílovým místem a po celý den v něm bude probíhat Burčákový den Znovínu Znojmo.

4. října pak proběhne podzimní zakončení cykloturistické sezóny na Lichtenštejnských stezkách. Cyklisté budou moci putovat na kole mezi vinohrady, za památkami Lednicko-valtického areálu a samozřejmě burčákem. Pro účastníky bude připraven program v areálu Zámeckého pivovaru Břeclav.

Seriál Krajem vína udělá za letošním ročníkem tečku symbolickým zavíráním cyklistických stezek na Uherskohradišťsku, které proběhne letos již poosmé v rámci akce Na kole Vinohrady. Jsou připraveny trasy různé délky a náročnosti a kromě vinných sklípků můžou cyklisté navštívit řadu zajímavých míst a pamětihodností.

Kontakt:

Eva Kvapilová, koordinátorka Moravských vinařských stezek, e-mail: eva.kvapilova@nap.cz, tel: 608 337 137

Štěpánka Huláková, PR a komunikace, e-mail: stepanka.hulakova@nap.cz, tel. 777 116 157

Více informací hledejte na http://www.stezky.cz/Akce/Krajem-vina-2014.aspx 

 

► Kompletní přehled všech vinařských akcí najdete v našem KALENDÁŘI VINAŘSKÝCH AKCÍ.

 

Soubory ke stažení

Tisková zpráva
docx, 471355

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína