Babisz: Česká vína jsou stejně dobrá jako moravská

Marek Babisz, sommeliér

Označením Svatomartinské se letos může pyšnit jen osm českých vín. Oproti loňskému roku, kdy známku získala jen tři vína z Čech, je to však velký úspěch. Podle sommeliéra Marka Babisze z Národního vinařského centra se vinaři v Čechách potýkají s více problémy než ti, kteří své vinice obstarávají na Moravě. Těm hraje do karet významná vinařská tradice, výborná pověst a bohaté zkušenosti.

Výhodu vinařům z Čech ale poskytuje blízká Praha, která je hlavním odbytištěm českých, ale i moravských vín.

- Proč Svatomartinskou známku dostává tak málo českých vín?

Loni ji dostala jen tři vína, takže letos máme více než stopadesátiprocentní nárůst. Je ale pravda, že těch moravských je mnohem více. České víno totiž vyžaduje náročnější přípravu, hrozny v Čechách navíc dozrávají o něco později než na Moravě. Vinaři pak často nestíhají předložit víno k posouzení v požadovaném termínu.

- Liší se v něčem česká Svatomartinská vína od těch moravských?

Myslím, že v chuti a kvalitě hroznů mezi nimi není žádný velký rozdíl. Všechno to jsou ovocná vína. Liší se pouze v technologii zpracování, na které závisí, jaké víno bude. Dobré víno lze udělat v Čechách i na Moravě, ale špatné taky.

- V čem to mají vinaři v Čechách těžší oproti jejich moravským kolegům? A mají vůči nim v něčem výhodu?

V posledních letech jim příliš nepřálo počasí. Hodně pršelo a mrzlo, a tak neměli skoro žádnou úrodu. Letos ale byly podmínky v Čechách o něco lepší, což se ukázalo i na počtu současných svatomartinských vzorků. Když je ale úrody méně, vinaři omezují pestrost produkce. Někteří nedělají burčák a pouštějí se rovnou do Svatomartinského vína a naopak. Jiní zase dělají jen klasické víno, aby uspokojili poptávku.

Zdroj: Olomoucký deník
Datum vydání: 7.11.2014
Odkaz:  http://www.olomoucky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína