Svatomartinské hodování zahájí v pátek trhy na Náměstí Svobody

V pátek 7. listopadu odstartuje pátý ročník tradičních brněnských Svatomartinských hodů. Gastronomický festival, který bude nově probíhat celých osm dní, nabídne i letos milovníkům dobrého jídla a vína řadu gurmánských specialit, degustace moravských vín a regionálních specialit na různých místech v Brně. Hodování v Brně potrvá až do 14. listopadu.

Svatomartinské hody začínají letos netradičně již od pátku 7. listopadu, kdy se na náměstí Svobody představí nejlepší regionální výrobci z oblastí jižní Moravy, regionální gastronomie, vinaři, řemeslné umění i folklór. „Posunutím termínu akce chceme dát dostatek prostoru všem hostům užít si hodovou atmosféru již od víkendu před svátkem sv. Martina," uvádí zástupce organizátora Eva Krhánková.

V úterý 11. listopadu potom proběhne slavnostní žehnání svatomartinskému vínu v katedrále na Petrově, odkud se krátce po 10. hodině vypraví početný svatomartinský průvod v čele se sv. Martinem. „Už třetím rokem pokračujeme v nepsané tradici, že postavu ztvární skutečný Martin. Po Martinu Havelkovi a Martinu Maxovi letos usedne do sedla bílého koně herec označovaný za „českého Belmonda" - Martin Kraus, který povede průvod na náměstí Svobody," říká Eva Krhánková. Společně s několika tisícovkami Brňanů si přesně v 11. hodin připije prvním svatomartinským vínem a odstartuje tak nejen tradiční košt, ale i další část Svatomartinských hodů, které na náměstí Svobody potrvají až do 14. listopadu.

Stejně jako v loňském roce bude možné degustovat mladá vína také v tajemných prostorách Labyritnu pod Zelným trhem. „Tentokrát bude mít veřejnost možnost navštívit atraktivní podzemní prostory a dostat se do míst, kam běžně návštěvníci nechodí pouze 13. listopadu od 17. do 23. hod." vysvětluje Eva Krhánková a dodává: „Vstupné bude 245 Kč a návštěvníci v něm získají degustační skleničku, žetony na 8 degustačních vzorků vína a 2 svatomartinské chuťovky."

Jedním z center dění hodů budou opět vybrané brněnské restaurace, kterých se do projektu letos zapojilo patnáct. Základem jejich vícechodových svatomartinských menu, které budou ve dnech od 11. do 14. listopadu servírovat ve svých restauracích i na náměstí Svobody, je již tradičně husa. V posledních letech se však podle šéfkuchaře Jaroslava Kolbasovského z restaurace Boulevard mění uvažování hostů, kteří preferují kvalitnější suroviny a jsou ochotní si za ně i něco málo připlatit. „Letos jsme se proto při skladbě svatomartinského menu zaměřili na pokrmy z lokálních surovin od malých pěstitelů zeleniny, chovatelů drůbeže a farmářů v eko i bio kvalitě, které si pečlivě vybíráme a u kterých víme, že nám je dodají čerstvé a ve vynikající formě." Zájem veřejnosti o tento znovuobnovený svátek se rok od roku zvyšuje. „Daleko větší návštěvnost jsme pocítili už u letošních zvěřinových hodů a věříme, že tomu nebude jinak i u svatomartinských hodů," dodává Jaroslav Kolbasovský.

Právě z důvodu zvyšující se poptávky je dobré místa v restauracích i jednotlivá menu objednat prostřednictvím rezervačního systému na www.svatomartinskehody.cz. Zde jsou k dispozici také informace o průběhu hodů a jejich podrobný program.

Součástí Svatomartinských hodů budou i letos od 11. do 14. listopadu představení činoherní a hudební scény Městského divadla Brno, která v době konání hodů doprovodí degustace vín moravských vinařů přímo v prostorách divadla.

Tisková zpráva: Kontakt pro média:
Kateřina Martykánová
PR manager
Tel: 602 576 870
E-mail: martykanova@locomotion.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína