Vejdete se do sudu? Vyzkoušejte další vinařské nej!

Vejdete se do sudu? Vyzkoušejte další vinařské nej! Jednou z dalších vinařských rarit je bezesporu obří lis na víno a neméně obří sud, které si mohou návštěvníci prohlédnout v Mikulově na tamějším zámku. Vinařská nej jako obvykle určitě nezklamou.

Lis byl až do konce 19. století jediným vinařským strojem vůbec. Sloužil k získávání šťávy z hroznů révy vinné. V průběhu let vznikly dva základní typy lisů – vývojově starší kládový a novější vřetenový. Kládový lis byl vynalezen v Řecku už v období těsně před počátkem našeho letopočtu a některé jeho typy dosahují kolosálních rozměrů.

Úctyhodné míry má například kládový lis, pocházející z obce Diváky na Hustopečsku. Jeho konstrukce je necelé čtyři metry dlouhá a 3,6 metrů vysoká. Hlavním lisovacím ústrojím jsou dvě klády, z nichž vrchní má délku přes osm metrů a na řezu rozměry 50krát 50 centimetrů. Na volném konci klády je v mohutné dřevěné matce dubový šroub, na kterém visí kamenné závaží o průměru osmdesát centimetrů a váze jeden a půl tuny. Otáčením šroubu prostrčenou tyčí bylo možno kládu zvedat a spouštět. Mísa na hrozny (okřín) má rozměry 2,2krát 1,8 metrů a je zhruba třicet centimetrů hluboká. Původně stával v zámecké lisovně a sloužil ke zpracování hroznů z rozlehlých panských vinohradů. Lis byl vyroben v roce 1751 a svému účelu sloužil až do první světové války. V padesátých letech minulého století byl rozebrán a převezen do Mikulova, kde byl po čase na základě prohlídek jiných lisů podobného typu sestaven, dokonce za pomoci členů vojenské posádky.

Dnes stojí ve sklepení zdejšího zámku po boku dalšího velikána, mikulovského obřího sudu. Obrovský renesanční desátkový sud z roku 1643 je nejstarší ve střední Evropě a má objem 1014 hl. Jeho stavbu si objednal majitel mikulovského panství Maximilián kníže z Dietrichsteina (1596 - 1655) a hodlal do něj ukládat víno vybrané jako daň od poddaných, kteří měli pronajaté jeho vinice. Sud se stavěl z dubového dřeva přímo ve sklepě a ihned po jeho vzniku se stal středem obdivu.

Výroba vína a historie vinařství u nás je plná zajímavostí. Chcete vědět, co všechno ještě můžete na jižní Moravě navštívit? Nejlépe je vydat se přímo za nimi buď na výlet, nebo na dovolenou. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být systém certifikovaných vinařských turistických zařízení, který vás bezpečně dovede do kvalitního zařízení. Poznávacím znamením je smaltová tabulka s logem „Vína z Moravy – Certifikace vinařské turistiky" a také certifikát umístěný v interiéru provozovny.

Související články na tomto webu

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína