Největší křížový vinný sklep v Česku zve k návštěvě

Na Znojemsku najdete mnoho historických zajímavostí a památek, mezi nimi i další vinařský unikát. V Příměticích na dohled Znojma se nachází největší křížový vinný sklep u nás, jehož návštěvu vám při poznávání jihomoravských krás rozhodně doporučujeme.

Přímětický vinný sklep patří k největším křížovým sklepům na světě a je rozhodně největším tohoto druhu u nás i v Evropě. Zrají v něm špičkováznojemská vína, která zde můžete i ochutnat za odborného výkladu sklepmistra. Unikátní je i zdejší akustika, na jejíž adresu nešetřil chválou dokonce slavný dirigent Rafael Kubelík. Raritouje zejména takzvaný jezuitský telefon – když potichu promluvíte do zdi, váš hlas se po klenbě donese na opačnou stranu chodby.  

Křížový sklep v Příměticíchsi nechala postavit znojemská jezuitská kolej v letech 1740–1756 na půdorysu ve tvaru kříže (odtud název „křížový sklep“). Svými rozměry sklep představuje světovou raritu: hlavní chodba s obrovskými sudy po obou stranách je 110 metrů dlouhá a necelých deset metrů široká, rameno kříže pak měří 56 metrů, klenby jsou šest a půl metru vysoké, v kopuli ještě o jeden a půl metru vyšší. Jedinečné je i zdejší klima; stěny a stropy Křížového sklepa totiž pokrývá silná vrstvaušlechtilé sklepní plísně Rhacodium cellarae, která je tak dokonalým regulátorem vlhkosti,že není potřeba žádné klimatizační zařízení.

Pokud se chcete vydat za poznáváním vinařských zajímavostí, je dobré předem myslet na to, kam večer složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.vinazmoravy.cz.

Více o vinařské turistice, tipy na ubytování v certifikovaných vinařských zařízeních a další informace najdete v sekci   Víno a turistika.

Související články na tomto webu

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína