Chci vyrábět vína, ze kterých budu mít radost

Vinař z Lipova Luděk Kostelanský obhospodařuje své vinice v ekologické produkci. Dává přednost tradičním odrůdám, moderní přístup a technologie využívá ve sklepě. Říká:

Lipov –Na dvanáct tisíc keřů révy vinné obhospodařuje Luděk Kostelanský z horňáckého Lipova. Padesátiletý vinař se rozhodl jít cestou šetrnosti k přírodě, omezení chemických přípravků a výroby vín s odrůdovým charakterem místní oblasti. Zaměřil se na ekologický způsob hospodaření. V odrůdové skladbě jeho vinohradů, které rostou na úpatí Bílých Karpat, nechybějí tradiční odrůdy, jakými jsou Sylvánské zelené, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré nebo Zweigeltrebe.

- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Nehledal bych v tom nějakou složitou cestu tradic a poznání. Důležité spíš je to, že jsem se rozhodl sám. Nikdo mě k tomuto oboru netlačil. Díky tomu mohu říct, že dělám to, co mě opravdu baví. A to je důležité. Vinařství a vinohradnictví se věnuju už deset let.

- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Kdybych to měl zjednodušit, řekl bych, že to je poctivá práce. Samozřejmě to v praxi tak jednoduché není, ale co by to potom bylo za tajemství, kdybych jej všem prozradil. (úsměv)

- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Nejenom k výrobě vína, ale také k práci ve vinici musím přistupovat poctivě a s citem. Zvláště v ekologickém vinohradnictví je důležité dbát na každý detail a nic nezanedbat. V opačném případě mohou nastat problémy.

- Jak byste charakterizoval vína z Horňácka?

Vína lze charakterizovat podle odrůdy, možná podle vinaře, ale ne podle toho, že jsou z Horňácka. Snad by se dalo zmínit pouze to, že se u nás daří odrůdám ze skupiny rulandských a rýňákům. Naproti tomu nemáme příliš vhodné podmínky pro pěstování modrých odrůd pro výrobu červených vín.

- Proč právě ekologická produkce? Co vás k tomu vedlo?

Vína mám velmi rád, takže proč by něco, co s oblibou konzumuji, mělo být plné chemie? Dále je potřeba podívat se na vinohrad nebo krajinu obecně. Když ji koupeme v jedech a herbicidech, stává se z ní krajina neživá, chybí v ní řada důležitých mikroorganismů. Následně vzniklou nerovnováhu řešíme opět chemickými přípravky a vznikne nám začarovaný kruh. Touto cestou jsem jít prostě nechtěl.

- Je těžké vyrábět vína BIO? Jaké základy jsou k tomu potřeba?

Samozřejmě je to složitější. Jsem omezený v možnosti použití prostředků na ochranu révy, což může představovat v nepříznivých letech problém. Při výrobě vína je pak do jisté míry omezené použití oxidu siřičitého.

- Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

Vždy záleží na momentální chuti, náladě a jídlu, ke kterému si skleničku dávám. V zimě si otevřu spíše lahev červeného, v létě pak dám přednost svěžímu rosé nebo bílému vínu. Co se týče odrůd, nemám žádného favorita.

- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

V každém ze všech okamžiků, které život přinese, je možné najít něco pozitivního. Nebo alespoň zkušenost, která se jednou může hodit.

- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Nepočítám vinaření na úspěchy a neúspěchy. Práci v tomto oboru se věnuji proto, že mě naplňuje amámz ní potěšení.

- Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Budu se trochu opakovat. Nevinařím proto, abych se honil za vytyčenými cíli. Chci vyrábět vína, ze kterých budu mít radost.

- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?

Věřím v tradiční odrůdy révy vinné, což mimo jiné dokládá také skladba mých vinic. Samozřejmě v dnešní době je třeba zapojit také moderní poznatky a technologie a racionálně je využít. Především ve sklepě při výrobě vína.

- Kterého ze svých konkurentů si nejvíce vážíte? A proč?

Všech, kteří dělají víno s citem.

- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

To ukáže teprve až čas.

Zdroj: Hodonínský deník
Datum vydání: 17.6.2014
Odkaz:  http://hodoninsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína