Pokochejte se pohledem na nejmalebnější vinici Česka

Není nic lepšího než relaxovat pohledem na krásnou přírodu jižní Moravy. Vinice Šobes se rozkládá na prosluněném úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje v samém srdci Národního parku Podyjí a je celoročně přístupná. 

 

Podobně jako jiné evropské vinařské oblasti i Znojemsko může za svou novodobou slávu poděkovat starým Římanům, kteří s největší pravděpodobností založili v kraji nedaleko dnešního Znojma první vinice. Položili tím základy pro pěstování a výrobu mimořádně kvalitních vín, do nichž se promítá jak mistrovství místních vinařů, tak i jedinečné půdní a klimatické podmínky.

K vinici Šobes se můžete dostat například po Znojemské vinařské stezce. Výchozím bodem 30km cyklistického okruhu je Moravský sklípek v Šatově, odtud vede trasa do Znojma. Dále pokračuje přes Konice po okraji Národního parku Podyjí až k  vinici Šobes, pak přes Hnanice zpět do Šatova. Trasu lze projet za víkend, stejně jako za týden – to závisí na tom, kolik času věnujete pamětihodnostem nebo ochutnávání jedinečných vín zdejšího regionu. V sezoně je zde jako příjemné zpestření v provozu ochutnávkový stánek. Podrobnosti a tipy najdete na www.vinarske.stezky.cz.

Po celodenním výletu i u vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být systém certifikovaných vinařských turistických zařízení, který vás bezpečně dovede do kvalitního zařízení. Poznávacím znamením je smaltová tabulka s logem „Vína z Moravy – Certifikace vinařské turistiky“ a také certifikát umístěný v interiéru provozovny. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.vinazmoravy.cz.

Více o vinařské turistice, tipy na ubytování v certifikovaných vinařských zařízeních a další informace najdete v sekci   Víno a turistika

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína