Rukopis vinaře je důležitější než technologie

Horákova farma obhospodařuje asi šestnáct hektarů vinic. Ročně vyprodukuje na padesát tisíc lahví vína. Její spolumajitel Vít Horák má o sklepním hospodářství jasno:

Čejč – Ještě před osmi lety vyráběl Vít Horák z Čejče víno v malém rodinném sklepě jen pro potřeby společnosti Horákova farma, kterou vlastní spolu se svými rodiči, sestrou a bratrem. Od roku 2005 podnik produkuje ročně průměrně padesát tisíc lahví vín pod značkou Císařské sklepy Horák.

- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Už jako malého kluka mě tatínek seznamoval s vinařinou. Pokračuji v dlouhé rodinné tradici. Přesto jsem si dříve myslel, že se po škole budu věnovat klasickému zemědělství. V roce 1997 jsme vysadili první čtyři hektary nových vinic. Později mi bylo líto většinu vypěstovaných hroznů jen prodávat, a tak jsme společně s rodinou postavili nové sklepní hospodářství na farmě v Čejči.

- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Vinař hlavně nesmí podcenit nejenom péči o víno, ale i o hrozny ve vinici. Tam vzniká základ všech velkých vín. Proto k výrobě používáme jen hrozny z vlastních šestnácti hektarů vinic, u kterých víme, jak byly ošetřované, a můžeme jejich kvalitu ovlivnit. Vinohrad obhospodařujeme v režimu integrované produkce, to znamená s důrazem na minimální použití pesticidů.

- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

V dnešní době záleží hlavně na osobitém přístupu toho, kdo s vínem pracuje. Dá se říci, že technologie se srovnávají, a tak se tento rukopis vinaře stává čím dál více důležitějším.

- Kolik vína denně obvykle vypijete?

Denně víno nepiji. Ve sklepě samozřejmě musím degustovat, ale zároveň také vyplivuji, protože často řídím. Když je večer čas, rád využiji svou drahou polovičku jako nezávislého degustátora. Vždy chci slyšet – chutná, nebo nechutná. To je pro mě důležitá informace. Pokud totiž víno chutná i zákazníkovi, koupí si je. Jestli s ním ale není spokojený, mohu mu vykládat, co chci, přesto koupit odmítne.

- Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

Mám raději bílá a spíše suchá vína, například Sauvignon. U této odrůdy se mi líbí spojení jemné ovocité aromatiky s příjemnou kyselinou. Rád ovšem objevuji nové chutě, hlavně na cestách či dovolených. Vždy se snažím pít místní vína.

- Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?

Zde je rada drahá. Každý člověk má jiné chutě, musí se jimi řídit.

- Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?

Kvalitní víno ve spojení se zralým tvrdým sýrem a příjemnou společností. To je moje nejoblíbenější kombinace.

- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejkrásnější chvíle jsou ty, když lidé pochválí naše víno. To pak víme, že jsme udělali vše tak, jak má být.

- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

V soutěžích si vedeme dobře, ale největším úspěchem je spokojený zákazník. Je jasné, že většina lidí nebude pít vína jen od jednoho vinaře a bude zkoušet něco nového. O to víc potěší, když se k nám takový člověk rád vrací.

- Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Motivací je pro mne pochvala od přátel. Rád bych přispěl k tomu, aby lidé měli více v oblibě moravská červená vína. Jsem totiž přesvědčený, že jsou plně srovnatelná s těmi z ostatních zemí světa.

- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?

V odrůdách jsem spíše konzervativní. I když zkouším i některé nové, základem jsou tradiční. Ve sklepě se technologii nebráním, ale využívám ji spíše než k nějakým novým postupům jen k ulehčení práce.

- Kterého ze svých konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Vážím si mělnického vinaře Viléma Krause. Dokáže vyrobit vynikající vína i v nepříliš příhodných podmínkách Čech.

- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Na budoucnost se musí myslet neustále. Mám dva syny, jeden má osm, druhý jedenáct let. Už dnes se mnou chodí do sklepa i do vinice, zatím ale nevím, zda v budoucnu půjdou v mých stopách.

---

tip vinaře

Sauvignon 2011, pozdní sběr Netypické aroma i chuť – není ovocité, ale bylinné až minerální. Vít Horák

 

Zdroj: Hodonínský deník
Datum vydání: 5.11.2013
Odkaz:  http://hodoninsky.denik.cz/
Číslo: 257
Strana: 2
Autor: JIŘÍ KOSÍK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína