Ráj na zemi: vesnice jen z vinných sklepů

Zavítáte-li na Slovácko, určitě si nechte čas na návštěvu obce Prušánky a přilehlých Nechor. Nechory, vzdálené asi 1 km od Prušánek, jsou unikátní vesnicí, jež je tvořena jen a pouze vinnými sklepy. 

Vinné sklepy vytvářejí ráz malé obce s vlastním náměstíčkem a přiléhajícími uličkami. Jsou ojedinělou lidmi vytvořenou lokalitou, kde nikdo nebydlí. Všechna stavení slouží pouze pro jeden účel, a to k výrobě vína a pěstování révy vinné. V dnešní době jsou již tak velké, že se ještě dělí na Horní a Dolní Nechory. Dolní Nechory tvoří onu obdivovanou vinařskou vesničku, zatímco Horní Nechory se rozkládají podél vinohradnické cesty, vedoucí přímo mezi vinohrady.

Historie a vznik Nechor je velmi pikantní. Prušánecké vinné stavby ležely nejdříve hned u vesnice při cestě do Čejkovic, kde se nacházel nejbližší kostel. Ale prušánečtí občané, zejména muži, se v nich zastavovali cestou k nedělní bohoslužbě a velká část jich na mši vůbec nedorazila. Proto nechali tehdejší majitelé panství sklepy zbourat a vystavět nové v dnešních místech a pro jistotu nařídili postavit kostel přímo v Prušánkách.

V Nechorách se pořádá i mnoho zajímavých kulturních akcí, vinařských i folklórních. Nejbližší jsou třeba otevřené sklepy s názvem K Nechorám do sklepa, které se letos konají 22. června. V dnešní době je v Nechorách více než 450 vinných sklepů a nacházejí se v nich i soukromé zájezdní vinárny nebo penzion a různá ubytování. Přes Nechory vede také vinařská cyklistická stezka.

Více o vinařské turistice, tipy na ubytování v certifikovaných vinařských zařízeních a další informace najdete v sekci   Víno a turistika

Související články na tomto webu

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína