Ochutnejte moravskou kuchyni a vína na Gourmet Festivalu v Mikulově

V několika restauracích půvabného jihomoravského města Mikulova můžete od pátku 6. do neděle 8. června ochutnávat soutěžní menu vybraných mistrů kuchařů. Už popáté se tu totiž koná gastronomický Mikulov Gourmet Festival, na který vás letos zve portál Kudy z nudy.

Do akce se zapojilo celkem sedm mikulovských restaurací, které pro Mikulov Gourmet Festival 2014 nachystaly moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci s tradičními víny z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík.

Téma letošního, v pořadí již pátého festivalového ročníku, je mimořádně lákavé: letní lov a kratochvíle Maxmiliána I. z Dietrichsteina, pána na mikulovském panství a zároveň nejvyššího komoří a štolby císaře Rudolfa II.

Oslava moravské gastronomie

Proto zapomeňte na běžná moravská jídla! Všichni kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů, jsou mistři svého oboru a předhánějí se v kreativních nápadech.

Například v hotelu Eliška ochutnáte krémovou polévku z cuket s restovanými smrži a olejem z medvědího česneku, v hotelu Marcinčák vám předloží srnčí panenku na jalovci s čabajkou a fava fazolemi, a v hotelu Maroli vás coby předkrm čeká tlačenka z králičích stehen se šalotkami v chardonnay s brioškou.

Lákavé jsou i dezerty; v Zámecké restauraci si pochutnáte na tvarohových knedlíčcích s meruňkovým cullis a skořicovou zmrzlinou, v restauraci Aquarium Relax zase na smetanovém krému, vanilkovém dortíku, kandovaných višních a ořechové drobence.

Víno s čokoládou i ovocem

Svému jménu dělá čest Rybí restaurace v lomu Mariánský mlýn, kde vám coby předkrm nabídnou račí závin s marinovanou mrkví v citrusech a petrželovou majonézou, zatímco restaurace Pod Svatým kopečkem připravila grilovaného pstruha se zeleným chřestem a pyré z uzeného česneku.

Ve všech restauracích vás kromě toho čeká ochutnávka pěti vzorků vín různých odrůd včetně vín růžových a vín VOC. Těšit se můžete i na prezentaci doutníků, ukázku snoubení vín se sýry, poznávání vůní či lákavé kombinace slámových vín, čokolády a sušeného ovoce. Zkrátka Mikulov Gourmet Festival probudí a povzbudí vaše chutě v mnoha směrech.

Co musíte vidět v Mikulově

Samozřejmě nemůžete celé dny projíst v restauracích, to by se z gurmánského zážitku stal svátek obžerství. Volný čas proto věnujte překrásným mikulovským zákoutím. Na zámku si prohlédněte interaktivní expozici nazvanou Víno napříč staletími a impozantní obří sud v hlubokém sklepení, na hlavním náměstí se zastavte v Dietrichsteinské hrobce a vyšplhejte na Svatý Kopeček, odkud se otvírají výhledy do širokého okolí.

Mikulov ovšem není jen městem vína a skvělého jídla, ale také pozoruhodných židovských památek. Z místní židovské čtvrtě se sice zachoval jen pouhý zlomek, ale s nejzajímavějšími památkami i s rozsáhlým hřbitovem vás seznámí naučná stezka.

Skutečným klenotem je synagoga, která po několikaleté rekonstrukci získala původní vzhled a znovu se otvírá návštěvníkům. Na nějaký čas se do ní vrátí i jeden z nejvýznamnějších moravských zemských rabínů Jehuda ben Becalel, známý jako rabi Löw. Tvůrce známého golema působil v Mikulově v polovině 16. století a přibližně po dvaceti letech odešel do Prahy. Výstava o jeho životě a díle bude v synagoze zahájena v neděli 28. června.

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ.

Šťastnou cestu!

Zdroj:  http://cestovani.idnes.cz
Datum vydání: 2.6.2014
Autor: ČCCR – CzechTourism

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína