Užijte si atmosféru modrobílých sklepů jižní Moravy

Vinařská turistika na jižní Moravě je fenoménem dnešní doby. Zajeďte se podívat třeba do historických vinných sklepů zvaných Plže, které se vyznačují modrobílou kombinací a jsou nejstarší památkovou rezervací u nás. 

Unikátní areál historických vinných sklepů zvaných Plže je poprávu klenotem Slovácka. Leží asi 4 km jihovýchodně od Strážnice a 14 km od Hodonína. Areál původních vinných sklepů se nachází na okraji obce Petrov. V roce 1983 byl vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury, a je tak nejstarší vesnickou památkovou rezervací u nás. Malebné sklepy s barokně zdobenými průčelími v nezaměnitelné modro-bílé kombinaci objevíte v horní části vinohradnického areálu.

V Plžích je okolo 80 vinných sklepů budovaných od 15. století samotnými vinaři. Sklepy sloužily jak ke zpracování a uchovávání vína, tak ve válečných časech i jako úkryt zdejších obyvatel. Vinné sklepy vytvářejí ulicovou zástavbu se dvěma náměstíčky. Areál je hojně navštěvován turisty a po celý rok je přístupný veřejnosti. Během léta bývá ihned při vstupu do areálu otevřena vinotéka, kde mohou návštěvníci ochutnat vína z místní produkce.

Zárukou kvality je propracovaný systém certifikace služeb vinařské turistiky, který vás bezpečně dovede do kvalitního zařízení. Poznávacím znamením je smaltová tabulka s logem „Vína z Moravy – Certifikace vinařské turistiky“ a také certifikát umístěný v interiéru provozovny.

Více se dozvíte v sekci Víno a turistika >>

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína