Vinaři z VOC Znojmo chystají na letošek víc společných propagací

Znojmo – Jeden zmůže mnoho, společně to ale jde určitě snáz. To je nyní nepsané pravidlo vinařů sdružených do VOC Znojmo. Rozhodli se, že se budou letos více společně prezentovat mezi milovníky vína.

Jako jednu z prvních letošních příležitostí si k tomu zvolili známý veletrh Víno & Delikatesy. Veletrh se koná v Praze ve dnech 23. až 25. dubna a vinaři ze Znojemska na něm budou mít společnou expozici. "Vinaři ze Znojemska tam nabídnou nejen výjimečná vína VOC Znojmo, ale každé vinařství představí i celou svoji nabídku vín. Jednotlivá vinařství VOC Znojmo budou pak zastupovat samotní vinaři osobně," přiblížil předseda sdružení VOC Znojmo František Koudela.

Z vín VOC Znojmo představí v Praze dostupná vína ročníku 2012. "Zajímavostí ale jistě bude možnost ochutnat i vína ročníku 2013, která budou do prodeje uvedena až 8. května," naznačil Koudela.

Společně se vinaři z VOC Znojmo představí i na dalších akcích. Čeká je Festival vína VOC ZNOJMO, který se uskuteční ve Znojmě 8. května a lidé mohou porovnávat jejich vína i na Ochutnávce vín VOC ZNOJMO, která se uskuteční 12. a 13. září u rotundy sv. Kateřiny ve Znojmě.

Rovněž tak mohou lidé zajít během dubna až října do Informačního centra VOC Znojmo, které sídlí ve znojemské Vlkově věži.

Je to už pět let, co někteří vinaři ze Znojemska získali jako historicky první v zemi právo používat na svých nejlepších lahvích punc kvality známý z etiket francouzských, španělských či italských vín. O co vlastně v takzvaném apelačním systému jde?

S revolučním přijetím certifikace VOC hraje mnohem větší roli takzvaný "terroir", tedy označování vín podle místa původu a znamenající kombinaci vlivů půdy, počasí, vody a slunce. Systém VOC muselo povolit ministerstvo zemědělství. Vinaři ze Znojemska se o to snažili pět let.

Zdroj: Znojemské noviny
Datum vydání: 18.4.2014
Odkaz:  http://www.vlp.cz/cz/vydavan...i-morava/znojemsky-denik.html

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína