Salon vín představí sto nejlepších českých a moravských vín

Sto nejlepších českých a moravských vín pro rok 2014 budete moci ochutnat na Salonu vín, největší a nejvyšší soutěži vín v České republice, který začíná 1. března.

Sto nejlepších českých a moravských vín pro rok 2014 budete moci ochutnat od 1. března na Salonu vín. Celoroční degustační expozice se otevře tradičně na zámku ve Valticích. Na salonu se představí sto nejlépe hodnocených vín oceněných titulem Salon vín České republiky, mezi nimi i absolutní Šampion soutěže, kterým byl vyhlášen Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec s.r.o.

Nejlépe hodnoceným červeným vínem byl Merlot 2012 výběr z hroznů od Ing. Františka Zapletala. Vítězným sladkým vínem se stal Muškát moravský 2010 výběr z bobulí ze Znovína Znojmo, a.s.. Mezi bílými polosladkými víny ohodnotila porota nejvíce Chardonnay 2012 výběru z hroznů od Josefa Fridricha. Nejbodovanějším jakostním šumivým vínem je Sekt Volařík 2010 pěstitelský sekt od Vinařství Volařík. Na salonu bude k ochutnání i nejlepší kolekce vín posledního ročníku soutěže ze Zámeckého vinařství Bzenec s.r.o.

"Vyhlášení Salonu vín je vždy pro všechny vinaře a příznivce moravských a českých vín veliký svátek. Otevírá se opět unikátní příležitost potkávat a seznamovat se s absolutní špičkou našich vín, kterou ještě umocňuje noblesní prostředí valtického zámku," řekl pro on-line deník TÝDEN.CZ ředitel Národního vinařského centra, ing. Pavel Krška.

Celkově bylo do kolekce vybráno 64 bílých vín, 34 červených vín a 2 šumivá vína. Odrůdou s nejvíce zastoupením se stal Ryzlink rýnský, který je na salonu prezentován devětkrát. Na druhém místě je Frankovka se sedmi zastoupeními a na třetím Rulandské modré se šesti zastoupeními. Na salonu se bude prezentovat 48 vín z pozdního svěru a 32 výběrů z hroznů.

Zdroj: tyden.cz
Datum vydání: 12.2.2014
Odkaz:  http://www.tyden.cz/rubriky/...-a-moravskych-vin_297987.html

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína