Vinaři začali s lisováním slámových vín

Zatímco s ledovým vínem letos udělala příroda vinařům čáru přes rozpočet, hrozny, které si nechali na výrobu vín slámových, se už mohou začít lisovat. Pečlivě vybrané střapce bobulí svezené z vinohradů do sušáren totiž na slámě musejí ležet nejméně tři měsíce a podle normy musí mít rovněž šťáva na výrobu speciální dezertní lahůdky patřičnou cukernatost.

"Norma udává 27 stupňů cukernatosti, my jsme letos měli u večerky (veltlínské červené rané) až 48 stupňů," říká Petr Marcinčák ze stejnojmenného vinařství začal s lisováním v pátek.

Slámové víno je ovšem určeno především jako tečka za hostinou, doplněk například zákusků a podobně. Vzhledem k obsahu cukru se takového vína nedá vypít větší množství. Také cena produktu není zanedbatelná. Láhev o obsahu 0,37 litru přijde i na 800 korun. Za dobré ročníky se platí až tisíc korun za láhev.

"Výroba slámového je stejně jako výroba jiných speciálů dost náročná – hrozny se musejí ručně vybírat už při sklizni ve vinohradu, aby byly pokud možno všechny bobule zdravé a bez náznaků plísně. Během vysychání na slámě se ještě třídí," dodává vinař, který slámového letos vyrobí zhruba přes šest tisíc lahví.

Zdroj: Právo
Datum vydání: 18.1.2014
Odkaz:  http://pravo.novinky.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína