Salon vín vyhlásil svého šampiona

Ivana ŠMELOVÁ, moderátorka: Nejlepším tuzemským vínem pro rok 2014 je rýnský ryzlink 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec, aspoň podle dnešního rozhodnutí odborné poroty soutěže Salon vín České republiky. Degustátoři zároveň vybrali 100 vín, která se stanou součástí letošní salonní kolekce. V Mikulově letošní vyhlášení sledoval i redaktor Ondřej Schneider. Ondřeji tedy, čím vítězné víno porotce zaujalo?

Ondřej SCHNEIDER, redaktor:

Dobrý večer, tak podle porotců i podle samotného výrobce toho vítězného vína toho šampiona má takovou přednost, že má vůni sušených meruněk a limetky, která má vliv i na šťavnatou a robustní chuť. Jedná se o typický ryzlink ze slovácké podoblasti a je zajímavé, že víno pochází od stejného výrobce jako loňský šampion. Loni to bylo chardonnay, letos tedy ryzlink, ale těch podobností je tam mnohem víc. Stejně jako loni pochází víno z vinařské obce Vracov, a dokonce i ze stejné viniční trati Klínky. Výrobce má v tuto chvíli vína na skladu asi 3,5 tisíce lahví. Distribuovat ho bude do vybraných vinoték a předpokládá se, že ta koncová cena pro spotřebitele by měla být asi 350 korun za lahev.

Ivana ŠMELOVÁ, moderátorka:

Připomeň, prosím, ještě, jak vlastně hodnocení Salonu vín probíhá.

Ondřej SCHNEIDER, redaktor:

Tak, aby se vůbec vinaři mohli o tu, o to členství v Salonu vín pro své víno ucházet, musí nejdříve uspět v některé z podoblastních soutěží a pak se mohou přihlásit do Salonu vín. Takto se letos přihlásilo víc než 1500 vín. V prvním kole odborná porota vybrala 200 nejlepších vín a dnes z nich degustátoři vybrali tu stovku vín úplně nejlepších pro letošní salon, která bude umístěna v zámeckém sklepě ve Valticích a tato stovka vín bude mít na sobě i nálepku Salonu vín. Vinaři si od toho slibují, že jednak tato nálepka bude zárukou kvality, a také by mohla zlepšit prodejnost vín.

Zdroj: ČT 1
Datum vydání: 9.1.2014
Moderátor: Ivana ŠMELOVÁ
Relace: Události v regionech - Brno

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína