Jak bojovat s depresí? Známý psychiatr radil, že sklenkou vína

Náchod – Chladné počasí, brzká tma v podvečer, přizpůsobování se po změně času na zimní, do toho alespoň trocha stresu. Deprese z toho všeho v podzimním období není u mnoha lidí neobvyklá. Dá se jí ale předejít. Třeba humorem. Jak na depresi, to před časem radili na jedné besedě na Náchodsku známý psychiatr Jan Cimický a taneční mistr Vlastimil Harapes. Podle Cimického se dá depresi bránit sklenkou vína.

"Musíte si dát pravidelně alespoň šestkrát v týdnu. Muži tři až čtyři deci, nejlépe večer. Obsahuje resveratrol, látku, která chrání před infarktem až do druhého dne do jedenácti hodin, což se vám bude hodit," usmíval se Cimický. Ženy podle něj mají vypít o něco méně. "Tak dvě až tři deci. My to říkáme jen proto, aby nám tolik neupíjely," dodal psychiatr. Sdělil, že v rozhlasovém pořadu Mikrofórum, který jednou týdně moderuje, si jednou povídal s jedním jeho kolegou kardiologem, který se zabývá alkoholovým výzkumem. Toho se prý ptal, jak je tomu s pitím vína ve Francii, kde lidé nemají tolik kardiovaskulárních onemocnění. Ptal se ho tedy, jestli by se víno mělo opravdu pít asi šestkrát týdně. "On se na mě podíval a říkal ne, sedmkrát týdně. Tak jsem se podíval a říkám, že Karel Nešpor by z nás radost neměl," dodal Cimický.

Vlastimil Harapes na to reagoval, že slyšel, že v Itálii je také málo případů kardiovaskulárních onemocnění, a to proto, že tam jedí hodně těstoviny. "Vůbec, že to není vínem. Tak já nevím tedy," podivoval se mistr tance.

Bílé víno je lepší než očkování

Cimický odvětil: "Tomu bych tolik nevěřil. Já bych spíš věřil tomu vínu. Podívejte, mluvili jsme o resveratrolu, ten je v červeném víně a v některém bílém víně. Když už tady dělám takovou propagaci, tak navíc nyní, v době, kdy se blíží chřipkové epidemie, v bílém víně, zvlášť v ryzlinku, jsou přirozené antibiotika, fytoncidy. To je také vyzkoušeno, že kde se pije ryzlink, tam nepotřebují očkování proti chřipce. Tam to ta chřipka obchází velikým obloukem." Vlastimil Harapes v této souvislosti zavzpomínal na jednoho z klasiků českého divadla a filmu. "Pan Horníček tvrdil, že pije radši červené víno, protože když pije bílé, čurá bíle, když pije červené, čurá bíle. To znamená, že tam něco zůstalo," uvedl Harapes.

Podle Cimického jsou Čechy takovou směsicí pivařů a vinařů. "U nás je pití alkoholu alfa, beta i gama. Kde se pěstuje víno, tam mají víno, kde se vaří pivo, tam tíhnou k pivu. U nás je to směsice," soudí.

Zdroj: Náchodský deník
Datum vydání: 4.12.2013
Odkaz:  http://nachodsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína