Sommeliér Petr Krejčík: Na lepší si snadno zvykáme

LIBEREC - Jaké bylo letošní Svatomartinské? Soudě podle zájmu lidí v Liberci vynikající. To tvrdí sommeliér Petr Krejčík, který zhodnotil letošní úrodu i kvalitu prvního vína. To už je sice vesměs vypité, ale na letošní ročník se bude vzpomínat.

Iveta Králová z Domu vína Chateau Lednice v libereckém Foru načíná jednu z posledních lahví svatomartinského vína Modrý Portugal. Foto: Tomáš Lánský, 5plus2

Není psaní o víně v tak zoufale nevinařském kraji jako je liberecký rouháním? Znalec vína Petr Krejčík tvrdí, že ne. Jak připomíná, Liberecký kraj má svoji bohatou historickou vinařskou minulost. Nebývalo výjimkou, že ve zdejších vinařských závodech se zpracovávaly hrozny ze sousedního Saska. Dnes na tuto vinařskou tradici navázala například společnost Kitl se svými medicinálními víny. Přestože je Liberecko pro pěstování révy moc studené, nic to neubírá na chuti Liberečanů víno pít. Dům vína Chateau Lednice tu každoročně prodá tisíce lahví, z nichž nejoblíbenější je Svatomartinské. To se naučili pít i ti, kteří jinak vínu neholdují.

"Český konzument udělal za uplynulých dvacet let neskutečné pokroky a čím dál tím více dokáže rozlišit i požadovat kvalitu, a to se týká také Liberecka. Ať už jsou to stáčená nebo lahvová či přívlastková vína. Zkrátka na lepší si snadno zvykáme," hodnotí návyky Liberečanů Krejčík. Zájem předčil očekávání

Začátek sezony letošních vín už je za námi, zájem o Svatomartinská vína předčil očekávání. Chateau Lednice vyprodukovalo celkem 11 tisíc lahví tohoto vína od 15 vinařů. "Mullerka byla svěží, s muškátově broskvovou vůní s lehkou minerální dochutí, Svatovavřinecké roséčko bylo švestkově svůdně ovocné. A Modrý Portugal? Ten potěšil svojí odrůdovou typičností korunovanou sametově hebkým tříslem," popisuje letošní vína. Jejich cesta z vinic do lahví přitom vůbec nebyla snadná. Bylo potřeba je udělat v kratší době než v posledních letech a navíc i vyšší kyselina a nižší cukernatost hroznů na začátku sklizně nebyly moc příznivým faktorem. Mnohé vinaře potrápily i plísňové choroby. Vinaři se nadřou

Označit své víno jako Svatomartinské také není snadné. Každý vinař musí mít licenční smlouvu s Vinařským fondem a jeho víno musí projít přísnou degustační komisí, ve které zdaleka ne všechny vzorky předložených vín uspějí.

"Posuzuje se mimo jiné čistota, odrůdový projev ve vůni i v chuti. Vinař také musí zaplatit i licenční poplatek za používání ochranné známky Svatomartinské," připomíná Krejčík.

Máte takové víno doma a chcete ho rychle vypít? Zadržte. Svatomartinské vydrží v pohodě do příštího roku a dokáže potěšit třeba na Vánoce. Že je víno pořád ve formě, poznáte bezpečně: Je to víno lehčí, svůdně ovocně voňavé, červená vína jsou hebká se svěží kyselinkou. Má mít jiskru, už od pohledu by mělo působit mladistvým dojmem, bílá vína jsou světlejší, červená rubínová.

 

Zdroj: 5plus2.cz
Datum vydání: 2.12.2013

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína