Milovníci vína zaplnili otevřené sklepy

Týden po svatém Martinu se ochutnávala na jižní Moravě mladá, ale i starší usazenější vína.

Milovníci a skuteční znalci vína volili o víkendu Festival otevřených sklepů probíhající souběžně v Mutěnicích, Dubňanech, Svatobořicích-Mistříně, v Šardicích a Hovoranech, celkem ve sklepech devětadvaceti vinařství.

"Je to úžasné, přijedete, ubytujete se a chodíte po sklepech. V ceně je autobus, který vás doveze do dalších obcí. Jen se musíme hlídat, abychom večer trefili tam, kde bydlíme," říká se smíchem 55letý Jiří Doubrava z Brna. S manželkami a kamarády absolvují něco podobného již poněkolikáté.

Otevřené sklepy pořádá brněnská Nadace Partnerství pátým rokem. Mnohem dříve, už před 14 roky, začali s akcí Moravské vinařské stezky. Postupně, jak sdělil Právu ředitel nadace Juraj Flamik, se zkontaktovali s vinaři, kteří sami začali s akcemi otevřených sklepů. "My jsme ale spojili více obcí a vytvořili jsme velké představení celého regionu. Pokračujeme v podpoře kultury malých vinařů na vesnicích," řekl Flamik. Festival otevřených sklepů dotuje Vinařský fond, akce je výhodná především pro vinaře. Podle Flamika utrží každé vinařství za víkend průměrně 60 tisíc korun. Lepší je to při jarní akci, kdy přichází více lidí. Nicméně o uplynulém pěkném víkendu jich přijelo nejméně 1400. Organizátoři si vedou docela přesnou statistiku. Vědí, že každý ubytovaný návštěvník, a těch je nejvíce, zanechá na festivalu na 3000 korun, z toho 40 procent utratí za víno, zbytek za ubytování a jídlo. Takže, sumarizuje Flamik, v regionu zůstane po festivalu několik miliónů korun.

"Rozhodli jsme se držet návštěvnost maximálně do dvou tisíc lidí, abychom zachovali komorní ráz, aby se nikde nestály fronty," doplňuje Flamik.

Jeden z vinařů v Dubňanech si pochvaloval hosty: "Do sklepa přijdou primárně za vínem, rozumí mu a zajímají se o ně. Právě teď mě jeden mladý muž požádal, abych nalil z dalšího vzorku méně, aby měl sílu ochutnávat ještě v dalších sklepech."

Manažerka festivalu Barbora Pavlíčková avizovala, že po celých 17 hodin trvání by návštěvník musel ochutnat jedno víno každé tři a půl minuty, aby zvládl veškerou nabídku.

Vína se ochutnávala také na sobotních oslavách svatého Martina ve Slavkově. Na tamní zámek přijel v historickém kostýmu hrabě Jan Albrecht Kounic se služebnictvem, aby uzavřel nové smlouvy na další hospodářskou sezónu. Za starých časů se svatomartinskými slavnostmi končíval hospodářský rok.

---

Ubytovaný návštěvník zanechá na festivalu na 3000 korun, z toho 40 % utratí za víno

 

Zdroj: Právo
Datum vydání: 18.11.2013
Odkaz:  http://pravo.novinky.cz/
Číslo: 268
Strana: 19
Autor: Jan Trojan

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína