Soutěž sommelierů o titul „Sommelier Moravy“ 2013 zná vítěze

Soutěž je zaměřená na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii. Konkrétně na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání, uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy v gastronomických provozech. Důraz je kladen na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech. Důležitou součástí soutěže je přednáška odborníka o vínech s označením VOC.

Kategorie junior

1. ročník sommelierské juniorské soutěže

„Sommelier Moravy“

Termín a místo konání: Středa 13. listopadu 2013, hotel Prestige ve Znojmě

Výsledky:

  1. místo Čížek Tomáš, Sekt Petrák
  2. místo Juránková Erika, 3. ročník Hotelnictví, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo, s.r.o.
  3. místo Stuchlíková Michaela, 2. ročník Hotelnictví, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo, s.r.o.
  4. místo Vondráček Marek, Slezská univerzita v Opavě/ Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Soutěž je určena pro studenty, pracovníky v gastronomii a sommeliery, kteří v den konání soutěže nepřekročí věkovou hranici 21 let.

Jedná se o 1. ročník soutěže sommelierů o titul Junior Sommelier Moravy. Soutěž je zaměřena na dovednosti a znalosti o vínech z Moravy a Čech.

Celkem se zúčastnilo 25 soutěžících z 11 středních a vyšších škol.

Soutěžní část

Soutěž byla rozdělena do dvou částí:

Písemná část. Každý soutěžící se nejprve zúčastnil odborného písemného testu. Pět otázek bylo v anglickém jazyce. Test byl zaměřený na všeobecné otázky týkající se vinařství a vinohradnictví Moravy, dále na gastronomii a sommelierství všeobecně. Test měl 50 otázek.

Po úspěšném absolvování písemného testu postupovalo do další části 15 soutěžících s nejvyšším počtem získaných bodů.

Praktická část - semifinále se skládá ze dvou částí:

Degustace anonymních vzorků - čtyři vzorky vín z České republiky. Úkolem soutěžících bylo vína senzoricky popsat a pokusit se určit jejich odrůdu, ročník, zbytkový cukr a případně přívlastek.

Servis červeného vína – dekantace. Porota hodnotí:

• Přípravu pracoviště

• Techniku servisu

• Vystupování sommeliera a komunikaci s hostem

Finále soutěže - postupují 4 finalisté.

Finálové disciplíny:

• doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu

• oprava chyb ve vinném lístku – vinný lístek je postavený na vínech pocházejících z České republiky

• servis sektu

• představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí. Soutěžící si podoblast vylosoval.

Soutěžící na 1. místě získal putovní pohár a titul „Sommelier Moravy“.

Hodnotící porota

Ivo Dvořák     viceprezident AS ČR    

Iva Kovaříková     vydavatelka časopisu Sommelier    

Libor Nazarčuk     viceprezident AS ČR    

Martin Marian     ředitel a majitel hotelu Galant a hotelu Regina    

Tomáš Odermatt     BACCHUS Vins & Champagnes a.s.    

Martin Pastyřík     prezident AS ČR    

Michal Šetka     šéfredaktor Wine & Degustation

Jaroslav Chaloupecký   obchodní ředitel vinařství LAHOFER

O soutěži

Soutěž mladých sommelierů o titul Junior Sommelier Moravy (kategorie junior do 21 let)

Soutěž je zaměřená na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii. Konkrétně na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání, uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy v gastronomických provozech. Důraz je kladen na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech. Důležitou součástí soutěže je přednáška odborníka o vínech s označením VOC.

Podle výzkumu České centrály cestovního ruchu – agentury CzechTourism je nekvalitní personál jedním z nejslabších článků tuzemské gastronomie. Lidé pracující v gastronomických zařízeních jsou velmi málo obeznámeni s víny obecně a leckdy už vůbec ne s tím, jak by se měla prezentovat a podávat. Není výjimkou, když jsou vína skladována a vystavena v nevyhovujících podmínkách a podávána v nevhodném skle a při nevyhovujících teplotách. Často se setkáváme s tím, že znají mnohá vína z různých koutů světa, ale o vínech z Moravy a Čech neví téměř nic. Naše gastronomie potřebuje výrazné posílení v personální oblasti, zejména lidmi, kteří vínu rozumí, fandí mu a jsou patrioti, kteří preferují vína z ČR. Musí umět vína nabídnout způsobem, který bude kvalitě našich vín odpovídat. Proto bude tato soutěž zaměřena výhradně na vína domácí produkce a tuzemskou gastronomii. Je samozřejmé, že vztah k tuzemským vínům a zdravý patriotismus je nutné začít budovat co možná nejdříve, a proto je tato soutěž určena pro začínající a mladé adepty oboru sommelierství. Proto si zaslouží soutěž na opravdu vysoké úrovni. Soutěž proběhla v jednom z nejvýznamnějších vinařských center jižní Moravy - Znojmě, což jistě přispěje k vytvoření bližšího vztahu mladých sommelierů k vinařskému regionu Morava a jeho vínům.

Organizátor a hlavní garant soutěže

Asociace sommelierů ČR

Spoluorganizátor

SOU a SOŠ SČMSD, Přímětická 1812/50, Znojmo

VOC Znojmo, o.s.

Partneři soutěže

SOU a SOŠ SČMSD, Přímětická 1812/50, Znojmo

VOC Znojmo, o.s.

Hotel Prestige

Za podpory

Vinařský fond ČR

Mediální partneři: Wine & Degustation

časopis Sommelier

 

Tisková zpráva. Více informací:

Bc. František Koudela

Ředitel soutěže

e-mail:  reditel@sommeliermoravy.cz

www.sommeliermoravy.cz

tel.: 737 815 402

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína