Svatomartinská vína se poprvé mohou vyrábět také z odrůdy Zweigeltrebe

Zdeněk TRUHLÁŘ, moderátor: Svatomartinská vína se letos poprvé mohou vyrábět také z odrůdy Zweigeltrebe. Je to největší novinka za 9 let, kdy tuto značku vlastní Vinařský fond a využívá ji k propagaci tuzemských mladých vín. Další novinkou je zpřísnění požadavků na kvalitu. Tu začnou degustátoři hodnotit už za 14 dní. Vína, která schválí, otevřou jeho milovníci poprvé 11. listopadu. Další informace připojuje Vlasta Gajdošíková.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:

Dosud smělo být bílé svatomartinské jen z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Růžové a červené pak z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého. Zweigeltrebe je nově povoleno pro růžová vína, říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Jaroslav MACHOVEC, ředitel Vinařského fondu:

Byla o tom diskuse už několik let, že by bylo vhodné zatřídit Zweigeltrebe rosé, protože v době, kdy vlastně dozrávají ty hrozny, právě už se dá i z Zweigeltrebe vyrobit velmi příjemné růžové víno.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:

Senzorickým hodnocením každý rok neprojde asi 15 % přihlášených vzorků. Degustátoři jim neudělá požadovaný počet bodů, ten se letos ještě zvýší, upřesnil Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Pavel KRŠKA, Národní vinařské centrum:

V minulých letech ten počet bodů potřebných pro získání známky byl 75 bodů, přistoupili jsme ke zvýšení na 78 bodů, takže klademe na svatomartinská vína větší požadavky z hlediska senzorické kvality. Já si myslím, že to je trend, který má být.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:

Množství a obliba svatomartinského rok od roku roste. Loni se na trh dostaly 2 miliony 200 tisíc lahví od více než 120 vinařů. Letos bude množství obdobné.

Zdroj: ČRo - Brno
Datum vydání: 10.10.2013
Moderátor: Zdeněk TRUHLÁŘ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína