Padlo osmdesát tisíc litrů burčáku

Na Burčákové slavnosti přijeli do Hustopečí návštěvníci z několika zemí. Burčáková unie se znovu rozrostla.

Hustopeče – Za tři dny patnáct tisíc návštěvníků, osmdesát tisíc litrů vypitého burčáku, pestrý program a skvělá atmosféra. Letošní Burčákové slavnosti v Hustopečích se vyvedly nad očekávání. Ohlášený déšť se jihu Moravy vyhnul a sychravé počasí, které svádělo spíše k pití svařeného vína, návštěvníky neodradilo. Náměstím zněla čeština, slovenština i polština.

"Jsme tady poprvé, přijeli jsme speciálně na Burčákové slavnosti. Řekl nám o nich kamarád. A proč jsme se do Hustopečí vydali? Samozřejmě kvůli tomuto," ukazoval s úsměvem plnou sklenici burčáku Radovan Mitana, který dorazil až z Krkonoš. Z Jaroměře. I s dvanácti přáteli.

Třídenní oslavy burčáky v historickém duchu, které provází i humor a recese, vyvrcholily v sobotu. Náměstí se od rána změnilo ve středověký jarmark. Mázhausy s nabídkou burčáku, ale i stánky s mnoha dalšími dobrotami a zbožím oblehly davy lidí.

Hustopečské válení

Novinkou byla například soutěž nazvaná Hustopečské válení, která program rozšířila i do vinařských uliček. Zájemci běželi po balanční lávce, váleli sudy a natahovali na čas koštýř. Hodnotil se čas i umělecký dojem.

K vrcholům patřil znovu historický průvod městem. Letos byl dlouhý osm set metrů a zapojilo se do něj na pět stovek účastníků – lidí i zvířat. "Dejte si nejlepší burčák, je z Krajcperku," lákal přihlížející k ochutnávce burčáku, který držel ve džbánu, například muž z vozu taženého koňským spřežením. Starosta s místostarostou pro změnu házeli davům stojícím kolem silnice cucací bonbony.

"Průvod byl moc pěkný, ostatně jako každý rok. Kdyby nic jiného, už jen kvůli němu se sem vždycky stojí za to přijít podívat," obhlížel dlouhé procesí s koňskými vozy, rytíři, cechy, vinaři či dobově oděnými představiteli města i spřátelených obcí Hustopečan Edvard Žerávek. Přišel i s manželkou.

Celodenní program na hustopečském náměstí zaplněném diváky pokračoval odpoledne zasedáním recesistické Burčákové unie. Ta se rozrostla o dva nové členy. Prvním je chorvatský Daruvar se silnou českou menšinou, což dokázal i proslov na pódiu. Druhým pak slovenská obec Habovka.

"Burčáková unie má nyní šedesát členů a zahrnuje více než 420 tisíc obyvatel. Už konkurujeme Evropské unii," smála se Dagmar Humpolíková, která ve městě zodpovídá za marketing a kulturu.

Tu potěšilo zaplněné náměstí při večerním koncertu Jiřího Zonygy i celkové vyznění devatenáctých "Burčákovek". "Počet návštěvníků, který se v součtu za všechny tři dny blíží k patnácti tisícům, je srovnatelný s loňskem. To ale bylo nádherné počasí. Lidé chodili v tričkách a opalovali se," srovnávala.

Radost má také ze zrodu nové party v pozadí "Burčákovek". "Dobrovolně se zapojují a přitom se baví. Převzali štafetu a plynule navázali na otce zakladatele slavností," ocenila Humpolíková.

 

Zdroj: Nový život
Datum vydání: 10.10.2013

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína