Čeští gynekologové doporučili lékárníkům prodávat zdravé víno

Od podzimu se začne v lékárnách prodávat první české červené víno s příznivým vlivem na lidské zdraví.

Od letošního podzimu je v lékárnách k dostání první české červené víno Bona Dea s vyšším obsahem přírodního antioxidantu – resveratrolu. Jeho příznivý vliv na lidské zdraví potvrdili i lékaři ze Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti. Ti doporučují konzumaci vína Bona Dea ženám, které chtějí otěhotnět. Víno díky většímu množství resveratrolu zvyšuje šanci na početí. Jako jediné v České republice se tak může prodávat i v lékárnách.

Resveratrol má na lidský organismus blahodárný vliv svými silnými antioxidačními aprotirakovinnými účinky. Jeho obsah je závislý na klimatických podmínkách, lokalitě, odrůdě, ovlivňuje ho doba sklizně a technologie zpracování. Právě doba sklizně a technologie zpracování je know-how moravské společnosti ResVinia, které používá při výrobě prvního českého červeného vína s vyšším obsahem resveratrolu. Víno Bona Dea se řadí množstvím resveratrolu 4 - 9 mg/l mezi světovou špičku*.

„Vyšší obsah resveratrolu ve víně Bona Dea vedl k rozhodnutí, že jej naše sekce může doporučit pro užívání ženám, které chtějí otěhotnět,“ potvrdil předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti David Rumpík. Podle nejnovějších výzkumů totiž mírná konzumace vína s vyšším obsahem antioxidantů zvyšuje ženám šanci počít dítě**. 

Také podle přednosty Gynekologicko – porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno-Bohunice profesora Pavla Ventruby může víno ovlivnit některé příznaky spojené s poruchou plodnosti. Jde například o omezení vzniku infekčních onemocnění způsobujících sterilitu.

„Lékaři uvádějí, že resveratrol obsažený ve víně má pozitivní vliv i na lidi s vyšším krevním tlakem, vyšším rizikem vzniku infarktu i na diabetiky. Proto očekáváme velký zájem o víno Bona Dea i od těchto pacientů,“ říká Ilona Mravcová, majitelka a lékárnice lékárny na Pekařské ulici v Brně, která má víno Bona Dea ve svém sortimentu.

Čeští lékaři se zapojují do projektu Zdraví a víno

Doporučení od lékařů Sekce asistované reprodukce potvrzuje trend, který čeští lékaři razí již několik let. Víno s vyšším obsahem resveratrolu odborní lékaři doporučují jako prevenci mnoha dalších nemocí. Vědecké studie potvrzují příznivé účinky především na aterosklerózu, kardiovaskulární choroby, cukrovku (Diabetes melitus 2. typu) nebo prevenci nádorových onemocnění. Uvádí se také jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organismu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních jako je například Alzheimerova nemoc.

Do projektu Zdraví a víno, který se příznivým vlivem vína na zdraví lidí zabývá, se zapojuje stále více lékařů, odborných lékařských pracovišť a klinik. „Pro konzumenty vína jsme vytvořili portál www.vinoprozdravi.cz kam přispívají významní čeští kardiologové, neurologové, onkologové, internisté, urologové, chirurgové aj. A všichni se shodují, že střídmé pití červeného vína prospívá našemu zdraví,“ potvrdila autorka projektu Zdraví a víno a ředitelka firmy ResVinia Dana Odehnalová.

Víno Bona Dea může prodávat v České republice přes 2500 lékáren zapojených do odběratelské sítě lékárenského velkoobchodu PHOENIX. Zákazníkům je dostupné také na internetovém portálu sdružení lékáren www.pilulka.cz, kde si mohou víno objednat a láhve si pak vyzvednout ve své lékárně nebo na www.vinoabobule.cz.

*Resveratrol se běžně objevuje v bílých vínech v objemu 0,2 – 0,8 mg/l, v moravských červených vínech 2 – 3 mg/l. Toto množství vykazují i zahraniční červená vína, v zásadě ho však nepřevyšují.

**více informací v příloze


Studie vlivu resveratrolu na kratší dobu početí

Téměř třicet tisíc žen bylo v dánské vědecké studii dotazováno na své nápojové zvyky v porovnání s délkou "snažení" o otěhotnění. Výsledky studie prokázaly, že konzumentky, které denně vypijí sklenku vína, ve třiceti procentech snížily v průběhu jednoho roku hranici čekání na otěhotnění. Bližším sledováním bylo zjištěno, že nejpozitivnější vliv na plodnost mělo právě víno. Ženy, které upřednostňovaly tento nápoj, čekaly na těhotenství nejkratší dobu. Více na www.vinoprozdravi.cz.

Jak víno konzumovat

Lékařští odborníci doporučují u mužů maximálně 2 – 4 dcl vína, u žen méně 2 – 3 dcl vína každý den. Pití vína se však doporučuje u zdravých lidí, příznivé výsledky výzkumů jsou také u lidí, kteří prodělali infarkt nebo u diabetiků. Naopak lékaři varují před pitím vína u lidí, kteří mají v rodinné anamnéze alkoholismus, užívají některé léky, u žen v těhotenství a v období kojení.

Projekt zdraví a víno

Ve spolupráci s firmou ResVinia připravila  Dana Odehnalová, zabývající se strategickým marketingem českých vín, webový portál www.vinoprozdravi.cz jako součást projektu Zdraví a víno. Tento portál je určen všem konzumentům vína obsahující informace o příznivých účincích vína na lidský organizmus. Na přípravě stránek spolupracovala řada významných českých lékařů z různých medicínských oborů, např. kardiolog prof. MUDr. Jiří Vítovec, CSc., onkolog prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., internista prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., chirurg prof. MUDr. Ivan Čapov, CSc., gynekolog prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. – přední odborník v diagnostice a prevenci rakoviny prsu a další.

„Víme, že víno obsahuje látky, které dokáží chránit náš organismus před mnohými civilizačními chorobami. Antioxidační účinek červeného vína je známý jako „francouzský paradox“. Pití 2 – 4 dcl červeného vína denně chrání před aterosklerózou, riziko koronární srdeční choroby klesá nejméně o 40 %,“ říká prof. Pavel Ventruba, přední odborník na reprodukční zdraví, který je také zapojen do projektu Zdraví a víno.

Francouzský paradox

Termínem „francouzský paradox“ je označována skutečnost, že přestože Francouzi konzumují velké množství nasycených tuků, trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod. Je potřeba mít na paměti, že zároveň k jejich stravovacím návykům však patří i jídelníček bohatý na zeleninu a víno. Současně se uvádí, že resveratrol není rozpustný ve vodě. Víno je díky obsahu alkoholu vhodným médiem, a proto je v této podobě resveratrol snáze dostupný.

 

Tisková zpráva, zdroj: MVDr. Dana Odehnalová, MBA

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína