Nejdříve dej ty vinohradu, on pak dá tobě

Vinař Petr Klásek z Petrova si váží všech, kteří dělají víno poctivě a s láskou. Když ho ocení kolegové vinaři, je to pro něj velký úspěch. Při své práci se řídí pravidlem: Nejdříve dej ty vinohradu, on pak dá tobě.

Petrov – Sedmatřicetiletý Petr Klásek se pěstování hroznů a výrobě vína věnuje už od učňovských let. Spolu se svou rodinou obhospodařuje asi hektar vinic, někdy hrozny také nakupuje. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje první díl seriálu Vinaři pod lupou.

Petr Klásek vystudoval vinařství v Lednici na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity a v historickém areálu petrovských Plžů má sklep, ve kterém vyrobí ročně přibližně osm tisíc litrů vína. Poslední tři roky se věnuje pěstování v bioprodukci. Je ženatý, má pětiletého syna a dvouletou dceru.

- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Už od malička jsme s bratrem chodili za dědou a otcem do sklepa nebo do vinohradu. Oba dva mě vedli k poctivé práci při pěstování hroznů, ale také při výrobě samotného vína. Nejvíc mě naučil můj otec, který se o tento obor velice zajímá a rád zkouší nové věci. Stále mi pomáhá i dnes.

- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Základem je vypěstovat kvalitní hrozny ve vinici. Pak je třeba věnovat hodně času výrobě vína, pravidelně ho ochutnávat a dbát na precizní čistotu celého provozu.

- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Často se řídím pravidlem: Dej nejdřív ty vinohradu a pak dá vinohrad tobě.

- Kolik vína denně obvykle vypijete?

To je různé, někdy nevypiju ani deci. Jindy zase, když například přijdou kamarádi, padne i nějaká ta sedmička. Většinou ale příliš nepiju, protože mimo vinařství se věnuji ještě jiné činnosti, při které hodně řídím. A policisté při dopravních kontrolách neberou ohledy na povolání vinaře.

- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Krásných chvil s vínem mám ve vzpomínkách poměrně dost. Nejradši jsem ale ve vinohradě, když je celý zelený a prozářený sluncem. Nejhorší chvíle pro mě byla, když jsem v tříleté vinici přišel po zimě a zjistil, že zajíci ohryzali dvě třetiny kmínků. Všechny poškozené jsem tedy musel znovu zapěstovat.

- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Na několika výstavách jsem už uspěl. Ale více si cením toho, když se moje víno líbí lidem, kteří ho pijí. A pokud ho pochválí i samotní kolegové vinaři, je to pro mě ten největší úspěch.

- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?

Odrůdy révy vinné upřednostňuji spíše tradiční, ale nebráním se i některým novějším. U technologických postupů při výrobě vína velmi rád vyzkouším jakékoliv novinky. Ale pokaždé to musím brát s rozumem a s určitou mírou. Ne všechno nové totiž musí být zrovna lepší než to tradiční.

- Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Znám a vážím si hodně dobrých moravských vinařů. Můj obdiv si ale získá každý vinař, který dělá víno poctivě a s láskou.

- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Naše děti jsou ještě malé, ale mého syna Martina už začínám k vinaření pomalu vést. Proto doufám, že toto povolání jednou po mně převezme. Jeho pomocná ruka by se mi už navíc hodila. Zatím mi tedy pomáhají rodiče, bratr a žena, bez kterých bych to nebyl schopen zvládnout.

---

tip vinaře Sauvignon 2012 výběr z hroznů. Víno s aroma angreštu a broskví, v chuti jemné, s příjemnou kyselinkou, suché. Je vhodné k těstovinám, ale dobře se doplňuje i s plísňovými či kozími sýry. Petr Klásek

 

Zdroj: Hodonínský deník
Datum vydání: 4.9.2013
Odkaz:  http://hodoninsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína