Moravská vinobraní startují. Podívejte se, kam vyrazit o víkendu za vínem

Září je měsícem vinobraní, některá vás čekají už tento víkend. Přinášíme vám pět tipů, kam vyrazit na Moravě za vínem. O dalších pětadvaceti méně známých místech spjatých s vínem v Čechách, na Moravě i kousek za hranicemi se dočtete ve středu 4. září v IN magazínu Hospodářských novin.

Burčáky Valtice

6.-9. září, Valtice

Kde: Valtické Podzemí, Vinařská 34

www.valtickepodzemi.cz

Tradiční slavnost, při níž hosté ochutnají chlazené odrůdové burčáky a originální vína Lednicko-valtického areálu včetně medailových či oceněných. Připraven je rovněž program plný cimbálové muziky a zážitkové vinařské turistiky v labyrintu historických vinných sklepů.

Pálavské vinobraní

6.-9. září, Mikulov

Kde: Náměstí, amfiteátr, zámek, ul. Kapucínská, Kozí hrádek, Svatý kopeček

www.palavske-vinobrani.cz

Dlouho očekávaná vinařská slavnost Pálavské vinobraní zavítá i letos do Mikulova, a to od 6. do 9. září, aby potěšila své příznivce nejen kvalitním vínem, ale i burčákem a tradičním kulturním programem. Slavit se bude po celém městě, ale především na historickém náměstí, v Kapucínské ulici, na zámku a Kozím hrádku. Hosté se mohou těšit na historický průvod, národopisné sbory a samozřejmě na stánky s kulinářskými specialitami.

Hornobojanovské vinobraní

7. září, Horní Bojanovice

Velkolepá burčáková zábava v Horních Bojanovicích, v rámci které vystoupí pěvecké sbory, zahraje cimbálová i dechová hudba, a dokonce se bude i soutěžit o nejlepší hornobojanovský výpěstek. Vinobraní přináší nejen skvělý burčák, ale i velký výběr grilovaných pochoutek. Akce se koná od 13 hod. za každého počasí.

Putování za burčákem po Modrých Horách

7. září, Velké Pavlovice

Kde: cyklostezka Modré Hory - Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí, Vrbice

www.modrehory.cz

Na čtvrtém ročníku této akce budou mít návštěvníci příležitost vidět krásy Modrých Hor a ochutnat výborné burčáky v Modrých Horách ve Velkých Pavlovicích. Výlet po cyklostezce Modré Hory je vhodný nejen pro cyklisty, ale i pro pěší turisty. Začátek je v 9 hod.

Nechorské zarážaní hory

7. září, Prušánky

Kde: Nechory - vesnička vinných sklepů

www.nechory.cz

Tradiční obřad spojený se čtením horenského práva, které zakazuje vstup do vinice až do doby vinobraní. Po obřadu následuje společná zábava s posezením u vína a cimbálové muziky. Akce začíná při západu slunce v 19 hod.

Dvacet pět méně známých míst spojených s vínem, která si ovšem zaslouží vaši pozornost, představíme v IN magazínu Hospodářských novin ve středu 4. září.

Zdroj: iHNed.cz
Datum vydání: 3.9.2013
Odkaz:  http://life.ihned.cz/cestova...am-vyrazit-o-vikendu-za-vinem

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína