Vinaře čeká dobrý rok

Hradec Králové - Pěstitelé vína na Hradecku si mnou ruce. Letošní ročník si pochvalují. Tropická vedra révě svědčí. Když Pavel Žabka nedávno procházel svůj vinohrad se sto dvaceti keři vinné révy na okraji Hradce Králové, měl radost.

Pavel Žabka ve svém vinohradu na okraji Hradce. Foto: Tomáš Kučera, 5plus2

Po třech letech mizerné úrody má velkou naději, že sklidí kvalitní hrozny a vyrobí z nich víno, které bude radost pít. Letošní rok totiž vinařům v Královéhradeckém kraji přál. Díky deštivému jaru a tropickému létu je Žabkův vinohrad obtěžkán zrajícími hrozny převážné modrých odrůd jako jsou Cebernet Cortis, Alibernet, Modrý Portugal nebo Da Capo.

"Letos to s vínem vypadá velmi dobře," pochvaluje si amatérský vinař Pavel Žabka, jenž první keře za svým domem vysadil před více než patnácti lety. Vinařů, kteří obhospodařují více než sto keřů révy, je v kraji asi dvacet. V kraji jsou pouze dva oficiálně registrované vinohrady - v Kuksu a v Litoboři. "Uvidíme, jestli počasí vydrží. Je zaděláno na slušný ročník. Avšak dokud nebude víno pod střechou, tak na jakékoli závěry je brzy," říká Žabka, který by rád začal s vinobraním až v říjnu. Před třemi lety vyrobil přes sto litrů přívlastkového vína, které se dělá jen z kvalitně vyzrálých hroznů.

Dobrou úrodu očekává i profesionální vinař Lukáš Rudolfský, který před osmi lety stál u zrodu prvního oficiálně registrovaného vinohradu v kraji - v obci Kuks.

"Pokud se závěr léta vydaří, tak letošní sezona se vyrovná těm nejlepším. Do sklizně jsou však ještě dlouhé dva měsíce, může se toho ještě hodně přihodit," upozornil Lukáš Rudolfský.

Když je vydařený ročník, tak z 3700 keřů vinné révy v kukské vinici sklidí 1200 kilogramů hroznů a získají přibližně 800 litrů vína.

URL|  

 

Zdroj: 5plus2.cz
Datum vydání: 29.8.2013

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína