Vinař roku? Už potřetí Valihrach

Josef Valihrach z Krumvíře vyhrál potřetí prestižní soutěž Vinař roku. Druhý skončil Mikrosvín Mikulov, třetí Vinařství Proqin.

Břeclavsko, Praha – Nejlepší vína se dělají na Břeclavsku. I tak by se daly přeložit výsledky soutěže Vinař roku 2013. Výsledky jedenáctého ročníku prestižní soutěže vyhlásili její organizátoři ve čtvrtek večer v pražském paláci Žofín. Všechny tři medailové příčky obsadila vinařství z břeclavského regionu.

Titul získalo už potřetí rodinné Vinařství Josefa Valihracha z Krumvíře. "Je to neskutečné, jsem vážně šťastný. Tentokrát bylo vítězství určitě nejtěžší, konkurence byla velká. Moc jsem nevěřil," svěřil se spokojený Valihrach.

Předchozí dvě vítězství si připsal v letech 2009 a 2010. V dalším roce nesoutěžil, byl členem hodnotící komise. "Byla to dobrá zkušenost," ohlížel se. A loni, při své třetí účasti, skončil stříbrný za Znovínem Znojmo.

"Třetí vítězství je zavazující a s o to větší pokorou ho beru. Nikdy sice neříkej nikdy, ale myslím si, že už stačí. Žádný strom neroste do nebe," naznačil Valihrach, že o vítězství ve Vinaři roku usiloval minimálně na nějakou dobu zřejmě naposledy.

Rodinné krumvířské vinařství se pyšní řadou zlatých medailí z mnoha mezinárodních soutěží. "Oslavu nejnovějšího úspěchu skloubíme s víkendovými hody," prozradil sedmapadesátiletý Valihrach.

To společnost Mikrosvín Mikulov s oslavou stříbra zatím nepočítá. "Čeká nás kampaň, je před námi kopec práce. Na oslavy bude čas až na konci roku," usmíval se obchodní ředitel vinařství David Chrápek.

Toho potěšil už postup do finálové osmičky. Břeclavsko v ní i díky drnholeckému Novému Vinařství, Tanzbergu Mikulov a mikulovskému Vinařství Volařík mělo hned šestinásobné zastoupení.

"Do finále jsme se dostali už před rokem, při naší první účasti v soutěži. Teď jsme doufali, že budeme na bedně. Vyšlo to. A my uděláme všechno pro to, abychom příště byli první," slíbil Chrápek.

Vinařství Proqin se sídlem ve Velkých Němčicích skončilo stejně jako loni na třetím místě. "To, že jsme na bedně, je úspěch. Už z postupu mezi nejlepších osm jsme měli radost," neskrýval spokojenost jeden ze dvou majitelů rodinného Proqinu Martin Prokeš.

Vinařství do prestižní soutěže často přihlašují i několik desítek vín. Mezinárodní porota vybere pět nejlepších vzorků každého, z jejichž hodnocení vzejde finálová osmička. K nim pak jednotlivá vinařství před závěrečným hodnocením "donominovávají" ještě jedno další víno.

"Soutěž je velmi těžká, podle mne nejtěžší u nás. Hodnotí se totiž celá kolekce, ne jen několik vzorků. Vína navíc posuzuje pět špičkových zahraničních degustátorů s titulem Master of Wine," přiblížil Prokeš specifika Vinaře roku.

V letošním ročníku soutěže se sešlo více než šest stovek vín. Přihlásilo je 76 vinařů.

 

Zdroj: Nový život
Datum vydání: 29.8.2013

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína