Trhy i růžové. Lidé budou mít na výběr

Mikulovské vinné trhy budou letos vyhlížet prezidenta Zemana. Lákají i na polévky. Valtice se zase převlečou do růžové.

Mikulov, Valtice – Stále doufají. Prezident republiky Miloš Zeman nad sobotními Mikulovskými vinnými trhy převzal záštitu a slíbil, že když to půjde, přijede. O víkendu má ale nabitý program.

"Stále nevíme, zda si najde čas. Rozhodne se zítra. Je možné, že třeba nestihne přípitek v poledne a dorazí až později. Ale čekáme i další významné hosty," uvedl pořadatel trhů Josef Ševčík.

Příležitost ukázat se v natahování vína koštýřem na čas tak nejspíš zbude na jiné. Mimo tohoto neoficiálního mistrovství republiky pořadatelé připravili ochutnávku vín, polévek a další lákadla.

Do hotelu Zámeček přivezlo asi 140 vinařů více než sedm set vzorků vín. Většina z nich si z Mikulova veze ocenění. Podle Ševčíka se není čemu divit. Odborníci na víno letos hodnotili velice kvalitní vína, z nichž více než padesát procent získalo medaili již někde předtím, na jiné soutěži.



Kotle s polévkou



Kromě vína mohou návštěvníci ochutnat ve stáncích vyhlášené regionální gastronomické speciality, jakými jsou domácí bramboráky, trdelníky, čabajky, pečené ryby, frgále a jiné dobroty.

"Velkým lákadlem budou přesnídávkové polévky. Ty se pod širým nebem osvědčily při podzimním mezinárodním gulášovém festivalu," dodal Ševčík. Pořadatelé přivezou asi deset kotlů s polévkami. Například kyselo z Krkonoš, ukrajinský boršč nebo záhoráckou fazulňačku.

O dobrou zábavu se jako loni postará patronka akce Naďa Konvalinková. Spolu s Jožkou Šmukařem budou slovem provázet po většinu dne. Zkušený folklorista v programu uvede známé hosty, herce Romana Vojtka, známého ze seriálu Vyprávěj, a muzikálovou herečku Šárku Markovou.

Na návštěvníky tradičně čeká jediná existující vinná kašna v České republice. Byť jde spíše o recesi, podle pořadatele je to pro lidi zábavným zpestřením. Trhy začnou v sobotu v deset hodin dopoledne.



Růžová se vyplatí



Ve stejný den poteče víno proudem i v blízkých Valticích. S jedním rozdílem. Sobota tam bude od čtrnácti hodin ve znamení růžové barvy. Tou se to bude hemžit alespoň v areálu Vinných sklepů Valtice, které pořádají třetí ročník Slavností růžového vína.

Že si s Mikulovem konkurují? "Květen je plný vinařských akcí. Je to dobře. Lidé si mohou vybrat, za čím vyrazí," odpověděl jeden z pořadatelů akce David Šťastný.

Každý, kdo přijde v růžovém oblečení, dostane sklenici rosé vína zdarma. "Loni to lidi vzali za své, všude svítila růžová," připomněla Ivana Šaleová z Vinných sklepů Valtice .

Na akci je stejně jako na mikulovské trhy vstup zdarma. Návštěvníci však zaplatí 150 korun jako zálohu na skleničku. "Do devatenácti hodin ji mohou vrátit a peníze dostanou zpět," dodala Šaleová.

Večer se pak tato záloha považuje za vstupné na hlavní program. V něm je lákadlem především kapelaYo Yo Band. Před nimi zahrají břeclavští The Teachers. Odpoledne bude ve znamení dětských folklorních souborů.

Diskutujte na www.breclavskydenik.cz

Zdroj: Břeclavský deník

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína