Vinaři už cílí na Valtice. Znovín posílá i růžový Cabernet

Znojemsko – Vinaři z Moravy, Čech, Slovenska a Rakouska již připravují svá vína na šestačtyřicátý ročník soutěže Valtické vinné trhy. I vinaři ze Znojemska se letos zapojí do této známé akce. Od 18. března tak začnou vozit vína do Španělské konírny valtického zámku ke zhodnocení třeba vinaři ze Znovínu Znojmo. Vína do soutěže mají už vybraná.

"Posíláme je takovým způsobem, abychom obsadili co nejvíce kategorií. V této soutěži se může šampionem stát pouze sušší víno, protože může obsahovat nejvýše dvanáct gramů zbytkového cukru. Sladší vína mají svoji vlastní kategorii. Největším favoritem je mladé růžové Cabernet Sauvignon, který před měsícem zvítězil v brněnské soutěži Vinum Juvenale," uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Zatímco ve Znovínu mají soutěžní vína již vybraná, v Lechovicích ještě jasno není. "Ještě úplně nevíme, co budeme na soutěž posílat. Z roku 2012 se budeme snažit vybrat bílé, u červeného zkusíme ročník 2011, protože ten je opravdu povedený. Také pošleme ledové víno Cabernet 2010, který se vloni na mezinárodním fóru dobře umístil," naznačil sklepmistr z Lechovic Jan Hrachovský.

Valtické vinné trhy dávají vinařům možnost otestovat svá mladá vína degustátory před uvedením na trh. Od 10. do 11. května se pak uskuteční otevřené dny pro širokou veřejnost.



---



46. ročník trhů



Přihlášky k účasti na Valtických vinných trzích jsou prostřednictvím online systému na www.elwis.cz. Uzávěrka přihlášek je 18. března 2013.



Odběr vzorků vín se uskuteční 18., 19. a 20. března ve Španělské konírně valtického zámku.



Degustace vín odbornými komisemi bude ve dnech 16., 17., 18. a 19. dubna v degustačním sále Národního vinařského centra na zámku ve Valticích.



Výstavní dny pro veřejnost budou v pátek 10. května a v sobotu 11. května ve výstavním areálu valtického zámku.



Zdroj: www.vinnetrhy.cz, Znojemské noviny

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína