Svatomartinská vína se již stáčejí do lahví

V plné permanenci je v těchto dnech plnicí linka společnosti Vinné sklepy Valtice. Do lahví se tu stáčejí tisíce litrů prvního letošního vína. Ty jsou s logem Svatomartinského vína určeny pro první přípitek a přiťuknutí mladým vínem, k němuž dojde na svátek svatého Martina 11. listopadu.

Podobný ruch panuje i v dalších vinařstvích, která se zapojila do projektu Svatomartinských vín a jejichž vzorky úspěšně absolvovaly srovnání kvality před porotci v Národním vinařském centru Valtice. Chráněnou značku Svatomartinské mohou použít jen ti vinaři, kteří se svými vzorky obstojí při hodnocení degustační komise. Ta již uzavřela první část hodnocení, druhou část vzorků začíná hodnotit ode dneška.

"My budeme lahvovat pěti odrůdami vína zhruba 200 tisíc lahví," řekl Právu generální ředitel společnosti Marek Šťastný. Hrozny odrůdy Moravský muškát zde přitom začali sklízet již v posledním srpnovém týdnu, následně vyrazili do vinic pro další odrůdy na Svatomartinské. To nabídnou i z odrůd Müller-Thurgau, Veltlínské červené ranné, Svatovavřinecké a Modrý Portugal.

Ne všichni vinaři ale používají marketingovou značku Vinařského fondu. Zcela jiný postup volí dvojnásobný držitel ocenění Vinař roku Josef Valihrach.

Vinařský patriot z Krumvíře na Břeclavsku se se svojí produkcí do projektu Svatomartinských vín nezapojil. První víno z letošní úrody nabídne podle vlastní úvahy, nikoliv podle výběru komise. "Samozřejmě nějaká mladá vína svým odběratelům dodám, jaká a kolik ale budu rozhodovat až v týdnu před svatým Martinem, podle toho, jak která splní mé předpoklady. Jinak ale zastávám jinou filozofii. Naše vinařství dodává přednostně vína starší, která jsou již vyzrálá a nabízejí proti mladým lepší zážitek," vysvětlil Valihrach.

Letošní ročník dává šanci na skvělá vína. Někteří vinaři ale avizují propad úrody. Vinařství Lahofer ze Znojemska uvádí až o 45 procent menší sklizeň. Valihrach připouští pokles o 10 procent, vyzvedá ale dobrou kvalitu.

"Úroda se hodnotí, až je ve skleničce, až se dá vychutnat, co pijeme. Vše ostatní je předčasné, jsou to jen tipy a předpoklady. Ale faktem je, že zatím mám důvod být spokojený," řekl Valihrach.

Pro některé vinaře bylo komplikací rovněž to, že současně dozrály odrůdy, které jinak zrají postupně. Kampaň tak byla dosti překotná. "My jsme sbírali podle toho, jaké víno chceme mít. Něco putuje do sklepa s cukernatostí výběru z hroznů, něco zas jako pozdní sběr," dodal.

Zdroj: Právo

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína