Svatomartinské víno se dostane na trh v rekordním počtu

Petr MALÝ, moderátor:


Už za měsíc se budou ochutnávat první vína z letošní sklizně a zatím 150 vinařů to chce udělat pod značkou svatomartinské. Podle Vinařského fondu půjdou letos pod tímto logem do prodeje víc než 2 miliony 200 tisíc lahví mladého vína.


Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

Zatím ještě odpočívá v tancích, ale už brzy ho vinaři začnou stáčet do lahví. Letošní mladé víno bude podle odborníků hodně kvalitní.



Martin PŮČEK, Svaz vinařů ČR:

Aromatika bílých vín je velmi zajímavá, svěží, vína hezky voní do takových citrusových vůní a u červených vín je zase taková přednost jejich barevnost.



Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

Vinařům letos udělalo čáru přes rozpočet počasí. Nejdřív je zaskočilo sucho a holomrazy a největší ránu přinesl květen, kdy pomrzly vinohrady. Kvůli tomu bude letos úroda až o 30 procent menší. Vyrobit víno pod značkou svatomartinské chce přesto víc vinařů než loni. Letos jich projevilo zájem kolem 150. Mezi nimi poprvé i Michal Tetur z Velkých Bílovic.



Michal TETUR, vinař, Sing wine:

My jsme se na to víno připravovali asi 2 roky, ale letos jsme si řekli, že konečně už bysme mohli vyrobit. Je to neskutečná poptávka, my vlastně v letošním roce děláme zhruba asi od každého druhu tisíc kusů a už teď víme, že asi to bude málo.



František VEVERKA, vinař:

Větší zájem je každým rokem a jako bude možná problém letos pokrýt tu poptávku podle loňského roku, bohužel letošní úroda je zhruba na těch 45 až 50 procentech.



Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

Svatomartinského se letos prodá víc než 2 miliony 200 tisíc lahví. Zástupci Vinařského fondu budou moct tentokrát preventivně prověřit, jestli vinaři pod značkou neprodávají jiné víno, než jaké schválila komise.



Jaroslav MACHOVEC, Vinařský fond ČR:

Všichni výrobci musí na to hodnocení odevzdat nikoliv dvě lahve, jak to bylo před tím, ale tři. Tu a tam, bylo to, bylo to sporadické, bylo to v jednotlivostech, někdy něco nebylo v pořádku, kdykoli jsme požádali o to, aby nám bylo to víno přineseno, aby nám bylo sděleno co a jak, tak jsme se k tomu nedostali jako nakonec. Těžko šlo tedy něco řešit, proto preventivně jsme udělali tenhle ten krok, abysme těmhle těm záležitostem zamezili.



Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

Kromě vinařů se k svatomartinské tradici hlásí i čím dál víc měst. Letos si tak mladým vínem nově připijí třeba v Českém Krumlově.

Zdroj: ČT 1

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína