Sezonu 2012 si vinaři na Litoměřicku zatím pochvalují

http://regiony.impuls.cz

Velké, Malé Žernoseky – Velice zajímavě zatím vypadá z pohledu vinařů na Litoměřicku rok 2012.

Ve svém hodnocení jsou i tak velice opatrní. „Samozřejmě rozhodne září," konstatoval Zdeněk Vybíraz z Vinařství sv. Tomáše v Malých Žernosekách. „Nejvíce se teď bojíme krupobití," doplnil Pavel Hrabkovský, jeho kolega z Velkých Žernosek.



Po špatných létech 2010 a 2011 je pro vinaře doslova existenčně zásadní, aby byl rok 2012 úspěšný. V roce 2010 totiž kvůli extrémně deštivému září sklidili nedostatečně zralé hrozny s nízkou cukernatostí, vína nebyla ve srovnání s předchozími roky tak kvalitní. V roce 2011 zase slušně nastartovanou úrodu zničily mrazy. Na některých vinicích byla až 90% škoda.



V roce 2011 tak vyrobili sice zajímavá vína, avšak v malém množství. Někteří vinaři dokonce museli nakupovat hrozny od jiných pěstitelů, například z Moravy.



„Letos nám něco málo pomrzlo v zimě, jarní mrazíky se nám naštěstí vyhnuly, i když zbýval tak jeden stupeň a réva by byla opět poškozená. Lehce nám sprchlo Chardonnay a Svatovavřinecké, ale jinak je to celkem dobré. Teď začnou bobule měknout, tak snad nepřijdou kroupy," shrnul Pavel Hrabkovský, který hospodaří na zhruba deseti hektarech vinic.



Vína ze sklizně 2011 ještě ve sklepě má. „Zásoby se ale rychle zmenšují. Plánujeme, že do Vánoc, možná už v listopadu začneme prodávat první letošní mladá vína, pokud tedy nepřijde nějaká pohroma," dodává.



Podobně hodnotí sezonu i Zdeněk Vybíral, který hospodaří na vinicích na sousedním břehu Labe, v Malých Žernosekách. „Letos se nám zatím daří úspěšně bojovat se škůdci a chorobami. Vinice jsou zdravé, hrozny také, občas najdeme bobule spálené od slunce. Uvidíme, co září," dodal Zdeněk Vybíral.



Oba vinaři, kteří se řadí k menším producentům vína v regionu se také začínají více orientovat na vinařskou turistiku, která se v regionu začíná probouzet.



Pavel Hrabkovský chystá vybudovat prodejnu vína v sídle vinařství ve Velkých Žernosekách, Zdeněk Vybíral zase rozjel degustace a prodej vín přímo ve stodole, kde vína v Malých Žernosekách vyrábí. Zájemci jej mohou navštívit každý den od 15 do 18 hodin.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína