Jde nám o harmonii dobrých pokrmů a kvalitních vín

Prachatický deník

Zatímco ve světě se víno pije především k jídlu, v Čechách převládá víno ve sklenici jako samostatný nápoj, ke kterému se něco přikusuje

Prachatice – Národní přehlídky Sýry a víno, jejíž podzimní obdoba je věnována spojení Ryby a víno, každoročně pořádané v Prachaticích, se stávají v podvědomí veřejnosti skutečným pojmem. Devátý ročník se uskuteční v pátek a v sobotu, jako již tradičně v prostorách Staré radnice, kde budou návštěvníkům nabízena vína a sýry v radničním sále a v radničním sklepení. Pod širým nebem na arkádách bude pro tuto akci postaveno kuchařské studio.

Právě v něm návštěvníkům chystali pokrmy ze sýrů i ryb v uplynulých ročnících opravdoví mistři a kuchaři zvučných jmen. Podle ředitele přehlídky Michala Kočana nebude ani letošní přehlídka Sýry a víno výjimkou. "V souvislosti s kuchařským studiem musím zmínit Mistra kuchaře Tomáše Konopku. Ten bude připravovat skvělé pokrmy ze sýrů. Tomáš Konopka je našim předním kuchařem, je také manažerem Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR," přiblížil Michal Kočan jednu z hlavních postav přehlídky, která se bude starat nejen o chutě návštěvníků, ale především o ukázky netradičních zpracování základní suroviny, která dala jméno jarní přehlídce.

To je totiž podle slov Michala Kočana hlavním smyslem přehlídky. "Stále opakujeme, že to není jen propagace a podpora kvalitních domácích potravin, ať už se jedná o sýry, víno či ryby. Jde nám zejména o podporu výchovy a osvěty v oblasti stravovací a vinařské kultury. Zní to trochu nadneseně, ale jde nám hlavně o to, aby se zvýšil poměr konzumace vín k jídlu a nikoliv naopak," zdůraznil ředitel přehlídky a sommelier Michal Kočan.

Na podporu svého tvrzení přidává Michal Kočan nejen zkušenosti ze zahraničí, ale také z české filmové klasiky. "Vzpomněl jsem si na Vančurovo zfilmované Rozmarné léto, kde ve své roli Vlastimil Brodský říká: Jezme a pijme. Dejte sem krmi, tučný sýr, zvěřinu. . . Všechny druhy plžů, které se požívají ve vzdělaných zemích. Ano, ve vzdělaných zemích se požívají vína převážně z 80% k jídlu a pouze z 20% k běžné konzumaci. U nás je to ovšem právě naopak," říká Michal Kočan.

Přestože považuje Českou republiku za vzdělanou, byť s jinými stravovacími zvyklostmi a stravovací kulturou, je přesvědčen, že k vínu by se mělo přistupovat jako k nápoji kulturnímu a společenskému. "Nikoliv jako k nápoji pro běžnou konzumaci," zdůraznil. Letošní přehlídky Sýry a víno se z účastní dvacet českých a moravských vinařů a vinařských společností, z nich dvě vinařství z České vinařské oblasti a pro porovnání jeden velkoobchod se zahraničními víny. "Poprvé se u nás bude prezentovat Sdružení VOC Znojmo, kam patří v současné době patnáct vinařství," nastínil Michal Kočan. Zkratka VOC znamená "Vína Originální Certifikace". Vína označená na hrdle páskem s touto značkou garantují jejich plnost a aroma z ověřených oblastí Znojemska.

Právě znojemští vinaři zavedli jako první v České republice tento apelační systém před třemi roky. "Do systému VOC Znojmo jsou zařazeny tři pro Znojemsko nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené," vysvětluje Michal Kočan. Vznik apelačního systému VOC představuje v České republice revoluční krok, který klade velký důraz na terroir, tedy označování vín podle místa původu. "Vína VOC Znojmo sjednocuje mimořádná aromatičnost vín, způsobená střídáním studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů, což má velký vliv právě na tvorbu aromatických látek. Právě díky těmto podmínkám jsou vína z okolí Znojma velmi výrazná a dobře rozpoznatelná," láká ředitel přehlídky k ochutnávce vín, která mají mezi kvalitními víny rozhodně své místo.

Pokudje řeč o vínech, ta tvoří polovinu nabídky přehlídky. Proto nelze opomenout tu druhou, jíž jsou již podle názvu přehlídky sýry. "Účast na letošním devátém ročníku přislíbilo 13 našich mlékáren a výrobců sýrů, jejichž výrobky obdržely známku kvality KLASA či jiná ocenění. Ze sousedního Bavorska přijala pozvání jedna z největších evropských mlékáren – Goldsteig Käsereien Cham, která vyrábí mimo jiné i výborné sýry ze šumavského mléka," podotkl Michal Kočan.

Celkem bude prezentováno více než stovka vín vysoké kvality a na 80 vzorků vynikajících sýrů z kravského, kozího a ovčího mléka.

Pořádat na Šumavě tak specifickou přehlídku, jakou bezesporu Sýry a víno je, není rozhodně jednoduchá záležitost a bez podpory by to ani nebylo možné. Podle Michala Kočana je znát velká podpora prachatické radnice, Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Vinařského fondu ČR, Českomoravského svazu mlékárenského a řady dalších institucí.

"Určitě by to ale také nešlo bez podpory a spolupráce našich vinařů, našich mlékařů a výrobců sýrů, kteří jistě cítí stejně jako my, že takto koncipované přehlídky mají smysl a stojí za to v nich pokračovat," vyjádřil své poděkování Michal Kočan, ředitel přehlídky Sýry a víno, nad kterou převzali záštitu ministr zemědělství Petr Bendl a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.



Foto: JARO PATŘÍ SÝRŮM A VÍNU. Po roce se do Prachatic vrátí především vyznavači kvalitních vín, aby ochutnali něco z nabídky českých a moravských vinařů a vinařství. Jarní národní eno­gastronomická přehlídka je již devátým rokem věnována spojení sýrů a vína.

Foto: Deník/Miroslav Fuchs

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína