Mikulovský zámek otevřel expozici Víno napříč staletími

Tisková zpráva, Omnimedia

Mikulovský zámek otevřel 1. června vinařskou expozici s názvem Víno napříč staletími. Jedná se o první tematicky ucelenou stálou výstavu v České republice, která je kompletně věnována vinařství. Expozice vznikla za podpory Jihomoravského kraje a Vinařského fondu ČR pro Regionální muzeum v Mikulově.

Expozice Víno napříč staletími poskytne návštěvníkům možnost zavítat do doby starého Egypta, navštívit románský sklep, gotickou kapli či barokní divadlo. Všude jsou navíc k dispozici bohatě obrazově zpracované dobové informace. Připraveny jsou též filmové projekce, které přiblíží zábavnou formou rozmach vinohradnictví a vinařství v jednotlivých obdobích historie. Na závěr je přichystána interaktivní „projížďka“ na kole vinařskými cyklostezkami, kde návštěvník opravdu usedne do sedla a nechá se unášet krásnými výhledy na vinice. Výstava je umístěna do nově zrekonstruovaných barokních koníren mikulovského zámku, jejichž prostor dostal v kombinaci s citlivým nasvícením a komponovanou dobovou hudbou zcela nový rozměr.

„Když vznikl nápad na tuhle báječnou expozici, tak jsme neváhali ani chvilku. Víno k tomuto regionu patří stovky let, je součástí naší kultury, a když nám na něj chce někdo sáhnout, tak se ozveme. Ať výstava přispěje k tomu, aby se lidé dozvěděli něco nového o víně, o kultuře vína, o historii vína a třeba probudí v těch, kteří ještě víno rádi nemají lásku k vínu, vztah k vínu a vztah k jižní Moravě,“ prohlásil při slavnostním otevírání výstavy hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek.

Samozřejmostí jsou bezbariérové výstavní prostory, které umožní návštěvu expozice i handicapovaným návštěvníkům. Pro zrakově postižené jsou navíc připraveny různé interaktivní a hmatové prvky. Vstupné do nové expozice je 50 Kč, snížené činí 25 Kč.


Další informace: Reginální muzeum v Mikulově

{fotogalerie foto_aktuality_2491}

Soubory ke stažení

Tisková zpráva (pdf)
pdf, 367027
Plakát (pdf)
pdf, 614620

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína