Recesisté z Kraví hory svolali protest do Brna a vypijí nezdaněné víno

iDnes.cz - Brno

Vinaři z recesistické vinařské republiky Kraví hora v Bořeticích svolávají na pondělí do Brna demonstraci proti plánu vlády zavést spotřební daň na víno. Protestní shromáždění se uskuteční 30. dubna od 17:00 do 19:00 na náměstí Svobody.

"V předvečer prvního květnového dne, kdy se rojí čarodějnice, aby škodily i vinařům, budeme recesisticky i vážně protestovat proti Kalouskovu zdůvodnění kroku truňk jako truňk," vzkázal prezident recesistické republiky Václav Petrásek.



Vinaři a jejich přátelé si mají na demonstraci přinést místo mávátek lahev toho nejlepšího vína a skleničku, aby naposled vyzkoušeli, jak chutná nezdaněné víno.



"Skleničkou pak na závěr zacinkáme. Klíčky od sklepů nechte doma. Jsou velké, byl by to velký rámus, a kdyby je někdo v Brně ztratil, bylo by to škoda," zve vinaře do Brna Petrásek. Vinaři připravili i petici



Na akci budou moci zájemci podpořit vinaře i jinak. Svým podpisem pod připravenou peticí dají najevo, že nesouhlasí, aby zdejší vinaři platili spotřební daň z tichého, tedy neperlivého a nešumivého, vína.



Platit deset korun z každého litru, tak jak to stojí ve vládních návrzích, je totiž podle vinařů likvidační.



Petice je už zhruba týden k dispozici v četných vinařských obcích ( čtěte více zde ). Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka se slibně rozjíždí. Za první týden se sešlo v centrále Svazu vinařů asi 1 200 podpisů.



"Petici jsme rozeslali do vinařských obcí Jihomoravského i Zlínského kraje i do zhruba šesti set vinoték," přiblížil Půček. Sbírat podpisy mohou obce i jednotliví vinaři do konce května.



URL| http://brno.idnes.cz/spotreb...20425_1769177_brno-zpravy_dmk

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína