Daň z vína? Nelogické! Pokvetě šedá ekonomika, říká Veleba

http://domaci.eurozpravy.cz

Zelená Evropa a Česká republika stranou

Prezident Agrární komory v pořadu řekl, že mu premiér Petr Nečas telefonicky přislíbil, že přizve zemědělské organizace k diskuzi ohledně dalších škrtů v resortu či zvyšování daní. To se ale podle něj nestalo a vládní koalice plánuje zrušení zelené nafty či zavedení daně z vína.



Pokud vláda přistoupí k tomu, že zelenou naftu zruší, oslabí to podle Jana Veleby konkurenceschopnost českých zemědělců ve srovnání se zemědělci z Evropské unie. Zelená nafta je vrácená část spotřební daně, kterou stát posílá zpět zemědělcům. „Vrací se zemědělcům 60 procent, tj. 6,57 korun na litr. Spotřební daň je 10,95 korun. Jestliže budeme platit plnou daň, bude zde rozdíl mezi českým a zahraničním farmáře.“



Podle Jany Veleby nebude moct český zemědělec ustát v konkurenci se svými zahraničními kolegy. Zelená nafta se týká pouze těch, kteří jezdí na polích. Není tak určená pro jinou zemědělskou práci, ani o ni zemědělci nemohou žádat, pokud plodiny převážejí po silnici. Zároveň odmítl, že by Evropská unie přemítala nad plánem plošně ve všech zemích zelenou naftu zrušit.



Zítra by dopis, v němž zemědělské organizace vyzývají premiéra k okamžitému jednání nad vzniklou situací, dostane hlava vlády do rukou. Ve středu se poté sejde krizový štáb předsednictva Agrární komory, kde dohodne možný plán dvě, kdyby jednání s premiérem selhala. Jaké varianty záložního plánu jsou, říci prezident Agrární komory nechtěl.



„Chceme dojít k rozumnému závěru, na něčem se domluvit. To ale nebudeme zveřejňovat, nechceme premiéra strašit. Kdyby ovšem slib dodržel a my mu ukázali mapu Evropy, která je celá zelená kromě České republiky, tak má snad rozum a nevystavoval by české zemědělce nižší konkurenci.“ Na dotaz moderátorky pořadu Štěpánky Čechové, zdali už toto není nátlak na premiéra, Jan Veleba odvětil, že premiér je snad chlap, který musí něco vydržet a není mu osmnáct.





Praha - Jan Veleba, prezident Agrární komory, byl hostem pondělních Dvacet minut Radiožurnálu, v nichž uvedl, že mu s vládními kroky došla trpělivost. Vyzývá proto společně s ostatními zemědělskými komorami k dodržení slibu, který jim premiér dal.

„Pokvete šedá ekonomika“



Vládní koalice se rovněž dohodla na tom, že vinaři budou z každého litru vína odvádět deset korun. Doposud nemuseli nic. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je tento krok stejně nelogický, jako zrušení zelené nafty. Tím se akorát sníží konkurenceschopnost českých vinařů.



To podle Jana Veleby povede k tomu, že budou čeští vinaři prodávat tzv. pod rukou a bude vzkvétat šedá ekonomika. „Stoprocentně tady ta tendence je. Zásah vlády je absolutně necitlivý a podle mého názoru je likvidační.“ Dělení na drobné a velké vinaře Jan Veleba odmítá. Nedokáže si představovat, jak by koalice chtěla definovat malé vinaře. Pokud by tak učinila, ti velcí by následně začali dělit své firmy a zakládat různé filiálky.



Koalice počítá s návrhem, že přesune Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) pod ministerstvo zemědělství, čímž by mělo ušetřit 60 pracovních míst a 154 milionů korun. K přesunu prezident Agrární komise výhrady nemá, požaduje jen, aby zůstalo zachováno. „PGRLF je velká záležitost, je to instituce, kterou potřebuje každý zemědělec a která každému zemědělci pomohla.“ Dříve koalice mluvila o zrušení PGRLF.





http://domaci.eurozpravy.cz/...e-seda-ekonomika-rika-veleba/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína