Blanensko: Na hrad nebo na košt? Stihnout se dá obojí

Blanenský deník

Olešničtí pořádají v sobotu tradiční košt vína. Již po páté. Turisté mohou o víkendu navštívit zříceninu boskovického hradu.

Blanensko – Nadcházející víkend láká v regionu k návštěvě řady zajímavých akcí. Turisté si mohou vyšlápnout na boskovický hrad, který otvírá zítra. Komu chutná víno, neměl by vynechat olešnický košt vína. Závěr plesové sezony nabízí několik plesů a také děti se ještě mohou dosyta vyřádit třeba na karnevale v Letovicích. V Blansku zase pořádají módní přehlídku.

Ležérní oblečení pro volný čas, ale i plesové šaty. Módní kousky pro dívky i chlapce, ženy i muže, ale i pro malé děti. To vše nabídne už pátá charitativní módní přehlídka, kterou Blanenští uvidí v Dělnickém domě. Dvaadevadesát modelů si na živo prohlédnou zítra od tří hodin odpoledne v blanenském Dělnickém domě. Předváděné modely nebudou dílem vysoké krejčovské z proslulých módních salónů, ale oblečení z druhé ruky, tedy ze secondhandového obchodu. I přesto se na nich v předchozích ročnících už podařilo vydělat téměř sto tisíc korun, které putovaly na dobročinné účely.

"Vybrané peníze letos věnujeme na pomoc dětem v Albánii. Téměř vždy je předává konkrétní osoba, tak máme jistotu, že se peníze dostanou, kam mají," přiblížila organizátorka přehlídky Marie Jahodová z pořadatelské skupiny Dealeři naděje.

Koho naopak láká turistika, může vyrazit do přírody. Třeba na zříceninu boskovického hradu. Ta otevírá své brány již o víkendu. Turisté tam mohou vyrazit na výlet v sobotu i v neděli. "Má být pěkně a už také volala spousta lidí, kdy otevřeme. Všechno už máme před novou turistickou sezonou připraveno, takže jsme se rozhodli otevřít o týden dřív," řekl správce boskovického hradu Jiří Mazal. Hrad bude přístupný v sobotu i v neděli od desíti dopoledne do pěti. "První prohlídky budou navíc levnější. Vstupenky na hrad budou stát tento víkend jen pětadvacet korun," dodal Mazal.



Dětský karneval



Na jeden z posledních karnevalů mají šanci vyrazit děti zítra do kulturního domu v Letovicích. Čeká je rej pestrobarevných masek, tombola, spousta her, hudby a vystoupení. Na karnevalu bude děti a rodiče bavit známý kouzelník Jirka Hadaš. V doprovodném programu vystoupí také skupiny mažoretek Vo Co Gou MKS Letovice. Dětský karneval začíná ve tři hodiny odpoledne.

Ke konci se chýlí i plesová sezona. Tančit se bude zítra večer například v Adamově. Místní totiž pořádají druhý Ples města Adamova. Ten se koná tradičně v sále Městského kulturního střediska v sídlišti Ptačina. K tanci bude hrát skupina Classic. Ples začíná o tři čtvrtě na osm večer. To boskovické Westernové městečko ovládne zítra večer country bál se skupinou Boins z Modřic. Začíná v osm večer. Vstup na bál je zdarma.

V Olešnici budou zítra od sedmi večer v kulturním domě pít víno. Na programu je tam totiž pátý ročník koštu vína. "Vstupné je dvě stě padesát korun. V ceně je katalog vín, sklenička na ochutnávky vín, občerstvení. Návštěvníci koštu mohou ochutnat až sto padesát druhů vín," láká za pořadatele Věra Krejčí. K tanci a poslechu zahraje skupina Klapeto.

Zajímavou akci připravili na víkend také ve Sloupu. V kulturním domě bude v sobotu i v neděli otevřená výstava Sběratelství a hobby. Zítra od dvou odpoledne do šesti a v neděli od devíti do čtyř odpoledne. Vstupné je dobrovolné. Kníničtí zvou v neděli na Velikonoční jarmark. Ten začíná o půl desáté dopoledne na "sýpce" vedle fary. Kmání bude pestrý výběr rukodělných výrobků.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína