Přípravy na vinobraní mají letos náskok

Znojemské noviny

Znojemská Beseda má pohromadě kulturní program letošních slavností vína. Průvod má po roce opět na starosti Václav Beran.

Znojmo – První krok k nápravě pošramocené pověsti znojemského vinobraní mají za sebou jeho letošní organizátoři. Zatímco loni prvního dubna teprve začínalo výběrové řízení na hlavní agenturu, letos má již ředitel Znojemské Besedy Dušan Varga na stole program na hlavní scény a pořadače plní smlouvami s umělci. Historickému průvodu bude po loňském extempore pražské agentury vracet osvědčenou podobu z minulých let Václav Beran.

"Z rozhodnutí radních máme letos jako Znojemská Besedanastarosti celý kulturní a historický program. Pro jednotlivá hlavní pódia už máme rozvržená vystoupení konkrétních umělců. Nyní s nimi postupně podepisujeme smlouvy. Do konce března předpokládám vypsání zakázek na dodavatele technického zajištění a propagace letošního vinobraní," představil stav příprav ředitel Besedy Dušan Varga.

Konkrétní hvězdy letošního programu zatím město drží pod pokličkou. "Dramaturgie se nebude významně lišit od toho, nač jsou diváci zvyklí. Nabídneme přední osobnosti české scény. Konkrétní jména představíme, až budeme mít všechny umělce zajištěné smlouvami a budeme znát vítěze tendru na propagaci," dodal Varga.



Beranův návrat



Místostarosta Jan Grois pouze potvrdil návrat dlouholetého režiséra historického programu. "Průvod bude mít na starosti Václav Beran. Přípravu programu dozorujeme, ale zodpovědnost za přípravu má hlavně Beseda. Očekávám, že návštěvníkům nabídneme zábavu přinejmenším stejně kvalitní jako v minulých letech," sdělil Grois.

Václav Beran svůj návrat potvrdil. "Po ohlasech na loňský ročník jsem považoval za svou etickou povinnost přičinit se o to, aby se průvod a historický program vrátily do podoby, na kterou byli lidé z minulých let zvyklí. Stejný zájem a chuť mají i pořadatelé, proto jsem se rozhodl se k práci na vinobraní vrátit," řekl Beran.

Naproti tomu Luboš Vitanovský, šéf agentury, která se na kulturním programu léta podílela, sleduje přípravy letošního ročníku zpovzdálí a velmi zdrženlivě.

"Až město a Beseda zveřejní zadání, velmi pečlivě si je pročtu a bude mě zajímat, jaký je konkrétní nasmlouvaný program. Potom uvážím, jestli budu chtít spojit svoje jméno s něčím, co připravil někdo jiný," uvedl Vitanovský.

Naznačil, že se do soutěže nepožene nijak střemhlav. "Předem říkám, že se nebudu nikam tlačit. Nechám jiné,aby si zkazili léto," podotkl šéf agentury.

Schopnosti Besedy připravit solidní program přímo nezpochybnil. "Pokud k tomu budou mluvit odborníci,může být program slušný," jen naznačil pochyby Vitanovský. Beseda chystá vinobraní s rozpočtem mezi šesti a sedmi miliony.

"Zůstáváme na loňských číslech. Vzhledem ke změně způsobu organizace ale očekávám, že ušetříme za všelijaké agenturní marže. Zmíněné zakázky na techniku a propagaci budou každá do dvou milionů. Zbytek je na ty části programu, které zajišťujeme sami," shrnul Varga.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína