Práce s vínem je jako výchova dítěte

Ředitel vinařství Kolby Pouzdřany Martin Nesvadba se řídí pravidlem vyrobit co nejlepší víno, přenést to nejlepší z hroznů do láhve. Říká:

Pouzdřany – Martin Nesvadba působí ve vinařství Kolby Pouzdřany od roku 2002. Ve firmě pracuje jako ředitel. Je mu jednačtyřicet let, je ženatý a má dvě děti. Akciová společnost Kolby má vinice o rozloze sedmatřicet hektarů a roční produkci přibližně sto tisíc lahví. Vyrábí přírodní přívlastková vína.



- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?



K vinařství a vinohradnictví jsem se dostal již v útlém věku. Jako malý kluk jsem chodil s tátou a dědečkem do vinice a do sklepa a získával postupně jejich dlouholeté zkušenosti. Práce ve sklepě byla samozřejmě zajímavější, ale již v tomto věku mi vysvětlovali, že nejdůležitější je dobře se starat o vinici. Po základní škole jsem nastoupil na střední vinařskou školu do Valtic a poté na vysokou školu v Lednici. V pátém ročníku jsem s kamarády začal pracovat pod vedením australského technologa ve Vinium Velké Pavlovice. Tam jsem si osahal nové technologické postupy výroby vína. Po ukončení školy jsem tam nastoupil jako technolog a začal rozvíjet nabyté zkušenosti. Potřech letech jsem byl u zrodu vinařství Tanzberg Mikulov, kde jsem působil také jako technolog. Aod roku 2002 jsem ve společnosti Kolby.



- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?



Musíte vědět, jaké víno chcete vyrobit, tomu podřídit práci ve vinici a tam budoucí víno již formovat. Následně ve sklepě si s moštem, mladým vínem pohrávat, formovat ho, ale také mu dát prostor pro vlastní vývoj. Přirovnávám to k výchově dítěte. Ze začátku ho učíte, staráte se o něj a postupně mu dáváte prostor pro vlastní vývoj.



- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?



Vyrobit co nejlepší víno, přenést to nejlepší z hroznů do láhve, neklamat a nezklamat zákazníka.



- Kolik vína denně obvykle vypijete?



Kolik vína denně to nevím, nikdy jsem to nepočítal. Vpráci víno chutnáme, ale nepijeme. Když se nad tím zamyslím, tak za rok to bude určitě více, než je oficiální průměr spotřeby vína na osobu.



- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?



S vínem je asi více krásných chvil, špatné raději rychle zapomínám. Každý rok se těším na období kvetení révy. Je úžasné chodit po vinici a nasávat tu zvláštní vůni. Přitom si už představuji, jaké bude asi letošní víno, čímměpřekvapí, potěší.



- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?



Není to ani tak úspěch na soutěži vína, ale cením si toho, žemámestále víc a víc spokojených zákazníků. Také toho, že naše filozofie výroby je správná a naše vína jsou v super kondici i po osmi a více letech.



- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?



Mám raději tradiční odrůdy a metody, ale samozřejmě je nutné aplikovat v rozumné míře i nové postupy a trendy výroby.



- Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?



Samozřejmě jsou to kolegové z Aliance vinařů V8. Pokud bych měl jmenovat další, tak jsou to pan profesor Kraus, Josef Peřina, Miloš Michlovský. To jsou lidé, kteří pro naše vinařství udělali neskutečný kus práce a patří jim můj obdiv a dík.



- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?



Svého nástupce ještě nemám. Ale musím pomalu syna nebo dceru zasvěcovat do tajů vinařiny. Dcera už víno ochutnává, zatím je to jen: To je dobré, to je hrozné. Syn ještě není ani v téhle fázi. Doufám, že jednoho z nich nadchnu pro tohle krásné povolání.



---



Doporučení: víno pro dnešní večer



Doporučuji Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2008. Vůně je výrazná, minerální s tóny botritis cinerea. V chuti je plné, harmonické, s tóny grepu a citrusů. Jedná se o krásné, plné, extraktivní víno, pořád ještě působí mladým dojmem. Martin Nesvadba

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína