Vinaře čekají Vánoce plné napětí

Lidové noviny

VALTICE Vrcholí hledání nových "nájemníků" pro nejprestižnější vinařskou adresu na Moravě: pro podzemí valtického zámku, kde se skrývá Salon vín ČR. Odborníci mají za sebou tři dny hodnocení 464 vzorků vín, která by se teoreticky mohla do některé ze sta valtických kójí na rok nastěhovat.

Nejde ale o letošní vína, ta jsou na to příliš mladá. "Máme tu ročník 2010, ale i starší, například 2004," svěřil LN sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz, který hodnocení koordinuje. Vinař, který víno přihlásí (a samozřejmě se s ním probojuje nominačními soutěžemi), ho musí mít nejen dostatečné množství, aby uspokojil tisíce návštěvníků – ale také musí splnit další přísné podmínky. Například musí už mít všechno příslušné víno v lahvích – pořadatelé pak ze všech náhodně vyberou šest, která poté stanou na stole před hodnotícími komisaři. Výsledky sice sčítá počítač, ale ani tak není možné zveřejnit, kterých dvě stě vzorků postupuje do závěrečného kola hodnocení v polovině ledna. Některé vinaře tak čekají Vánoce plné napětí.

Už sama pravidla jsou nastavena přísně, takže u 80 vzorků přesně stanovují, kolik jich bude ze které vinařské podoblasti. Dělí se podle jejich velikosti, takže čtyři moravské vinařské regiony jich mají vyšší počet, zatímco na vinaře v celých Čechách připadají tři tabulková místa. "Zbývajících 20 vín do stovky bude vybráno podle absolutně nejvyššího hodnocení v příslušné kategorii," dodává Daniel Kříž, který soutěž mediálně zastupuje. Například letos je v salonu 56 vín bílých, 40 červených, dvě vína růžová a stejně vín šumivých.

Salon vín ve Valticích označují experti za výkladní skříň tuzemského vinařství. Současně je však místem, kde zájemci mohou ochutnat vína, která by si jinak třeba i kvůli vyšší ceně v tak široké paletě nekoupili. Národní vinařské centrum tam pořádá různé druhy degustací, od volné až po komentovanou s doporučeními sommeliérů.

Ke střídání vín v salonu dochází každoročně v únoru. Jen pro zaplnění prostor je každoročně potřeba přibližně dvacet tisíc lahví, od některých vzorků se jich do podzemí stěhuje kolem 1200 kusů a průběžně vinaři dodávají další. Přesto se může stát, že některé dojdou. "Letos jsme navýšili odběr, přesto už nyní dva vzorky nemáme," podotkl Babisz. U dalších pěti vzorků už platí, že je sice návštěvníci ochutnají, ale vzhledem k tenčícím se zásobám nemají možnost je koupit – přesto, že v Salonu vín lze vždy koupit jen jednotlivé lahve.



(MILOŠ ŠENKÝŘ)



---



Lidé umějí Salon vín vypít – v záloze jsou vína úspěšná v cizině



Základní podmínkou pro zařazení do Salonu vín ČR je původ hroznů v České republice. Důležitou podmínkou také je, že svá vína může přihlásit jen vinař, který se vzorkem uspěje v některé z nominačních soutěží, pro Salon vín ČR 2012 bylo takových vzorků 1245. A musí se také zavázat k dodání stanoveného počtu lahví pro expozici ve Valticích.



Vína pak hodnotí odborní degustátoři podle mezinárodně platných pravidel. Například v letošním salonu převažují pozdní sběry (50 vzorků) a výběry z hroznů (30 vzorků).



Kvůli vysokému zájmu se přitom může stát, že vystavená vína dojdou. Již krátce před touto situací Národní vinařské centrum omezuje prodej (který je omezen jen na jednotlivé lahve).



Vinařské centrum proto Salon vín ČR začalo doplňovat o novinku: přehlídky dalších zajímavých vín. Letos to byla ve spolupráci s Vinařským fondem ČR vína růžová, ale také vzorky těch vín, která uspěla na mezinárodních vinařských soutěžích. Moravští vinaři v nich jsou totiž v posledních letech mimořádně úspěšní, přivážejí medaile z klání evropských, ale dokonce také ze zámoří – z Ameriky (San Francisco či Kanada) či z Izraele.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína