Festival otevřených sklepů je přehlídkou šampionů i neznámých vinařů

Tisková zpráva, Nadace Partnerství

Brno (19. října 2011) – Největší vinotéka přímo ve znojemských sklepech otevírá! I tak by se dal nazvat Festival otevřených sklepů, který se uskuteční 19. a 20. listopadu ve Znojmě, Novém Šaldorfu, Šatově, Dobšicích a Chvalovicích. Návštěvníkům nabídne unikátní kolekci asi 300 vín znojemských vinařů. Nebudou chybět letošní mladá vína se známkou Svatomartinské, vína se známkou VOC a medailová vína z mezinárodních soutěží. Nadace Partnerství, která festival organizuje, připravuje i doprovodný program, z něhož nejlákavější budou prohlídky unikátních pískovcových sklepů.

„Mezi přibližně třemi sty vzorky, které budou mít návštěvníci možnost ochutnat, najdeme hned několik vín se známkou Svatomartinské. Oficiální seznam zveřejní Vinařský fond až na začátku listopadu, ale například Znovín představí Svatomartinský Müller Thurgau, Svatovavřinecké rosé a Svatovařinecké jako klasické červené víno,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik. Už nyní je také jasné, že letos padne rekord počtu žádostí o známku Svatomartinské. Už na začátku října žádalo Vinařský fond o známku 118 vinařů, přičemž počet ještě nebyl definitivní. Ve srovnání s rokem 2010, kdy o známku žádalo 98 vinařů, je letošní rok také rekordní v počtu stáčených lahví. Těch se známkou Svatomartinské by mělo být přes 2 miliony. Podle ředitele Vinařského fondu, Jaroslava Machovce, plní Svatomartinská vína během desítek svatomartinských akcí i společenskou roli, když pomáhají účastníky sbližovat.

Festival otevřených sklepů – Svatý Martin na Znojemsku, je poslední z vinařských akcí oslavujících Svatomartinská vína a zároveň uzavírá svůj třetí ročník. Letošní rok představil festival na jaře sklepy pod Pálavou a také region Modré hory, kde se festival konal v létě. „Nyní se téměř po dvou letech vracíme na Znojemsko, které je vinařsky zajímavé zejména díky certifikaci VOC Znojmo,“ vysvětluje tiskový mluvčí festivalu, Martin Gillár. VOC Znojmo vzniklo jako vůbec první apelační systém v České republice, který kontroluje původ vín. Vína originální certifikace Znojmo mohou být pouze ze tří netypičtějších odrůd Znojemska – Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvée. Na festivalu se objeví hned několik vinařství s certifikovanými víny a jsou mezi nimi například Vinařství Lahofer, Vinařství Líbal, Vinařství rodiny Špalkovy nebo VINO HORT.

Kromě vín se známkou Svatomartinské a s certifkací VOC láká Festival otevřených sklepů na vína, která sbírají medaily na zahraničních soutěží. „Máme opravdu radost ze jmen, která se na festivalu objeví. Díky vynikajícím vinařům a jejich vínům můžeme představit opravdu reprezentativní průřez vinařského Znojemska,“ doplňuje Juraj Flamik.

Festival otevřených sklepů se koná 19. a 20. listopadu ve Znojmě, Dobšicích, Šatově, Novém Šaldorfu a Chvalovicích a podle slov organizátorů nabízí i možnost prohlédnout si opravdové sklepní unikáty. „Sklepy na Znojemsku jsou opravodvé skvosty – jsou totiž ručně vyhloubené v pískovci a tvoří labyrinty dlouhé někdy i stovky metrů. Kdo takový sklep neviděl, nemůže říct, že zná vinařskou Moravu,“ usmívá se Flamik.

Více informací: www.otevrenesklepy.cz

Kontakty:
Juraj Flamik, ředitel Festivalu otevřených sklepů, e-mail: juraj.flamik@nap.cz, tel. 515 903 117, 606 763 117
Profesní odbornost: vinařská turistika, enologie, cykloturistika a cestovní ruch

Martin Gillár, PR manažer Festivalu otevřených sklepů, e-mail: martin.gillar@nap.cz, tel: 515 903 122, 775 958 907

{fotogalerie foto_aktuality_2250}

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína