Morava a červené víno

Hospodářské noviny

Kolikrát už jste slyšeli, že na Moravě není dost sluníčka pro pěstování hroznů na červená vína? Jsem vzdálen tvrzení, že červená z ČR jsou světovou špičkou.

Ano, průměrná kvalita našich vín, respektive šance naslepo koupit lahev s vyváženým poměrem ceny a kvality, možná nedosahuje úrovně vinařských velmocí. Ale pokud jde o kvalitu, tak výborná červená, zajímavá, charakterní, specifická a hodná pozornosti, především z odrůd lokálních a tradičních, tu vznikají. Že Merlot z Bořetic nevoní stejně jako ten z Bordeaux? A Frankovka z Kounic je jiná než ta z Burgenlandu? No však aby ne! Když si chci v létě dát zeleninový salát, tak si nedám zvěřinový guláš se šesti knedlíky. Červených vín je mnoho stylů a není důvod, proč nějaký projev kritizovat jen proto, že jinde stejná odrůda vypadá odlišně a více sedí současnému vkusu. Ale vkus se mění, a rychle, trendem je vyhledávání vín o něco lehčích a svěžejších, oproti silným ovocným monstrům s vyšším obsahem alkoholu a výrazným vlivem barrique sudů, a to Moravě nahrává. Co by za takové kyseliny, jaké má naše Frankovka, leckterý producent z horkých krajin dal! Červená z ČR se za poslední roky velmi zlepšila. Pokud jste zdejší frankovky, svatovavřinecké či zweigelty míjeli obloukem, dejte jim ještě šanci.

Zdroj: Hospodářské noviny
Datum vydání: 19.10.2011
Podtitulek: Vinné mýty
Odkaz: http://www.hn.iHNed.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína