Žádosti o zatřídění vína na SZPI nově elektronicky, každý druhý vinař novinku upřednostňuje před papírováním

Tisková zpráva, CCV - informační systémy

Brno 19. září 2011 – Proces zatřídění vína vyrobeného z vinných hroznů vypěstovaných na území České republiky má významný informační přínos pro obchodníky s vínem a především samotné spotřebitele, neboť je určující pro vlastní obchodní označení vína. Novinkou pro tuzemské vinaře je využívání zjednodušeného elektronického podání pro zatřídění vína u Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). O velmi dobré přijetí této možnosti po jejím prvním roce provozu svědčí fakt, že každý druhý výrobce vína, který žádá o zatřídění, upřednostňuje tuto novinku místo papírových žádostí. Každoročně je takto zatříděno okolo 6000 šarží tuzemských vín.

Spotřebitelé s oblibou vyhledávají vína, která je na etiketě láhve potěší informací o zatřídění, například jako pozdní sběr či kabinetní víno. Co však předchází tomu, než víno získá označení jakostního či přívlastkového vína? Kolem zatřídění vína se točí velká část marketingu a obchodu s vínem, proto je pro vinaře tento krok před uvedením vína na trh důležitý.

Zjednodušené možnosti elektronického podání pro zatřídění využívá více než polovina vinařů

Každoročně je součástí procesu zatřídění okolo 6000 protokolů o zkoušce, což ukazuje rozsah celé agendy a odpovídá přibližně počtu takto úspěšně zatříděných šarží tuzemských vín. Ke komunikaci se Státní zemědělskou potravinářskou inspekcí (SZPI), která proces zatřídění spravuje, mohou vinaři nově používat elektronické formuláře pro podávání žádostí o zatřídění vína přes internet, a to prostřednictvím elektronického Registru vinic (www.registrvinic.cz), jehož technologickým dodavatelem je společnost CCV Informační systémy.

„Už v prvních měsících od spuštění on-line formulářů přes Registr vinic k nám docházelo přibližně 15 % žádostí elektronicky, postupně toto procento roste a v současnosti již doručené žádosti po internetu převyšují počty papírových formulářů. Jsme upřímně rádi, že vinaři podávání prostřednictvím elektronického Registru vinic hojně využívají, protože to přináší zrychlení a úsporu na obou stranách,“ říká Bronislav Pavelka, vedoucí oddělení kontroly vína inspektorátu SZPI v Brně.

Jednotná cesta elektronické komunikace s rezortními úřady příčinou dobrého přijetí

Příčinou tak dobrého přijetí uživateli je však zejména fakt, že portál navíc nabízí zjednodušení komunikace s dalšími resortními úřady, nejen se SZPI. Proto čísla využití elektronické komunikace vinařské veřejnosti se zemědělskými úřady převyšují srovnatelné agendy v jiných odvětvích.

Identifikační údaje pro přístup do zabezpečené části Registru vinic na webu eAgri ministerstva zemědělství slouží již dnes velké části vinařů. Po jednoduchém přihlášení uživatelským jménem a heslem lze vyřídit většinu povinné agendy, není potřeba elektronický podpis. Získání přístupu je bezplatné a trvalé.

Oslovení zástupci vinařů k tomu dodávají: „Kdo z vinařů by si rád nezjednodušil administrativu? Neznám takového. Pak skutečně oceníte, že celé vyřízení s úřadem můžete zvládnout kdykoli od stolu. Pro zatřídění svého vína podáváme žádosti elektronicky také z časových důvodů,“ říká Miloš Michlovský, jehož společnost Vinselekt Michlovský se zaměřuje na produkci širokého sortimentu vysoce jakostních vín, a s úsměvem dodává: „Přiznám se, že sám spíše počítače nemám rád, ale to samozřejmě neplatí tam, kde nám ušetří práci a starosti.“ V podobném duchu se vyjádřil také Štěpán Bilíček, ekonomický náměstek Znovínu Znojmo: „Ve využívání elektronických podání je patrný vstřícný postoj státní správy směrem k výrobcům vína a je dobře, že nově máme možnost takto komunikovat se SPZI také v zatřídění našich vín, proto jsme tuto možnost okamžitě využili.“


Zatřídění pečuje o kvalitu vína a řídí se zákonem

Zatřídění vína vyrobeného z vinných hroznů vypěstovaných na území České republiky je definováno zákonem č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství. Zatříděná vína jsou pro spotřebitele a obchodníky zveřejněna na portálu Původ vína Ministerstva zemědělství (www.puvodvina.cz).

Žádost o zatřídění vína musí před jeho uvedením do oběhu podat výrobce vždy na celou šarži vyrobeného vína. Ta musí projít procesem, který v sobě obsahuje laboratorní rozbory odebraných vzorků vína akreditovanou laboratoří, senzorické hodnocení vína v komisi či uchování vzorků, než vydá SZPI o rozhodnutí uvedení do prodeje a zatřídění vína.

{fotogalerie foto_aktuality_2216}

{soubory files_aktuality_2216}

Soubory ke stažení

doc, 109056

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína