U silnic na burčák praží, dejte přednost vinotékám

Jičínský deník, 6.9.2011

Burčák, který se prodává u silnic, nemusí mít s tím pravým nic společného. Nemilým příkladem je prodejce, který nabízel bílý burčák obarvený na červeno. Ten byl navíc ze 70 procent zředěný vodou.

Hradec Králové – Stále častěji se objevují případy, kdy prodejci burčák šidí přidáváním vody nebo cukru. V posledních letech se rovněž množí případy, kdy prodávají nápoj ze zahraničních hroznů jako burčák. To přitom české zákony nepovolují. V takovémto případě musejí být lahve označeny jakožto "Částečně zkvašený hroznový mošt". Majitel jedné z hradeckých vinoték, Vasil Chymčák, uvádí, že "opravdový burčák je částečně rozkvašená šťáva z tuzemských hroznů, nikoliv z maďarských nebo slovenských". Právě přírodní kvašení způsobené ušlechtilými kvasinkami má za následek vznik alkoholu a charakteristické perlení.

Minulý rok pro vinaře nepatřil mezi nejlepší. Letos se však situace zlepšila a pěstitelům se podařilo sklidit část hroznů s předstihem. To znamená, že již začátkem září je možné pořídit burčák v celé řadě prodejních míst. U silnic v okolí Hradce, především na hlavních výjezdech, je v těchto dnech možné spatřit stoly s vyskládanými dvoulitrovými lahvemi burčáku a slunečníky. "Každý ví, že není možné, aby to byl pravý burčák. Ale proti gustu nakupujících žádný dišputát," uvádí Martina Součková z vinotéky na starém městě.



Burčák kupovat raději ve vinotéce



Odborníci se shodují, že je mnohem lepší koupit si burčák v zavedeném kamenném obchodě než u stánkaře, kterého jen těžko dohledáte. A to i přes to, že si ve vinárně nějakou tu korunu připlatíte. "Burčák je nejlepší přímo u vinaře ve sklepě, případně v dobrých vinotékách, které mají několikrát do týdne dodávku čerstvého burčáku od vinaře," radí Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

"Anonymita sezonních prodejců nahrává tomu, že si spíše mohou dovolit poškodit své jméno, než zavedená vinotéka, a proto lze při anonymním stánkovém prodeji usuzovat na mírně vyšší riziko nevyhovujícího standardu prodeje.

To je ovšem pouze obecný předpoklad a praxe může být jiná," říká Michal Spáčil, tiskový mluvčí SZPI. Na obranu prodejců je nutné zdůraznit, že je těžké určit, zda za přidané látky mohou oni. O takovéto upravování a ředění se totiž snaží i řada překupníků.

V loňském roce SZPI odebrala 47 vzorků, z nich 40 procent kontrolou neprošlo. Nejčastějším přestupkem bylo přidávání vody. Naředění u některých odběrů dosáhlo až 80 procent. Stále populárnější je i přidávání cukru, jehož kvašením se v burčáku zvedá obsah etanolu. Smutným chytrákem je prodejce, který se snažil prodávat bílý burčák obarvený na červeno. "V jeho burčáku byla nalezena syntetická barviva, byl přebarven na červený burčák. Zároveň do něj bylo přidáno 70 procent vody a byl nadlimitně přislazen," dodává Michal Spáčil. Případů obarvení však oproti předešlým letům ubylo.



(kor, tst)



Foto: BURČÁK JE nejlepší přímo u vinaře, případně v dobrých vinotékách, které mají několikrát do týdne dodávku čerstvé burčáku.

Foto: Deník/Miroslav Kucej

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína