Víno růžové je pro léto stvořené

STYL - Právo, 9.8.2011

Vychlazená růžová vína jsou ideální nápoje k letnímu posezení. A ta naše si navíc získala výbornou pověst i ve světě. Obsah alkoholu i svěží kyselinka jim totiž dovolují snoubení s mimořádným počtem jídel. Podle mínění labužníků neurazí dokonce ani ve spojení s hamburgerem.

Nejprve je ale třeba uvést na pravou míru stále tradované, že růžové víno vznikne smícháním červeného s bílým. Tak si ale jeho tvůrci práci opravdu neusnadňují. U rosé platí staré pravidlo, že začíná svůj život jako víno červené, ale pak jej žije jako bílé.

Vyrábí se totiž z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení umletých hroznů. Stačí jen čtyři až šest hodin, aby se ze slupek neuvolnilo příliš červeného barviva. Poté se oddělí mošt, s nímž se dál už nakládá jako při výrobě bílého vína. Tím získávají typickou lehkost.



Nejsou vůbec k zahození



Moravská a česká růžová vína vynikají nezvyklou svěžestí a chutí. Jejich nadprůměrnou kvalitu potvrzují i ceny z prestižních vinařských soutěží.

"Naše země má skvělou geografickou polohu, proto můžeme produkovat špičkové rosé. Tuzemští vinaři jsou navíc šikovní a dotahují evropskou špičku," upozorňuje Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR. Obvykle se používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe či Cabernet Sauvignon.



Co se vyplatí vědět



Aby růžové víno mohlo nabídnout své široké kulinářské možnosti, je třeba držet se čtyř zásad:

* Růžová vína se nearchivují, hodí se k rychlé konzumaci. Měla by se pít jen do dvou let od sklizně hroznů.

* Rosé se podává vychlazené na teplotu 8-12 °C. Nesmí se však přechladit, pak ztrácí svou svěží chuť i vůni.

* Kvůli krásné barvě se plní do průhledných lahví. To ale zvyšuje jeho citlivost na světlo, hlavně na přímé sluneční záření, které snižuje jeho kvalitu a zkracuje mu životnost.

* Růžové víno snese i míchání s dalšími ingrediencemi. Musí být ale vyladěny tak, aby jeho chuť nepotlačily.



Jedeme na piknik



Pro posezení v přírodě jsou růžová vína doslova předurčena. Jejich lehkost a příjemně ovocná kyselinka v horku neuspávají, ale osvěží. Měla by být však jen suchá, příliš sladká člověka v parnu rychle zmalátní.

U vín na piknik platí ale výjimka. Před odjezdem se růžák musí podchladit, aby měl při posezení tu správnou teplotu. Pak lahodně doplní paštiky, studené maso i těstovinové saláty, dobře si porozumí se šunkou či pikantními sýry.

Žízeň spolehlivě zahání růžový střik. Míchá se v poměru 25-30 procent vína, zbytek nápoje tvoří stolní, jemně sycená voda. Střik se podává v malé sklence a bez ledu. Kdyby totiž déle stál, ztratí osvěžující účinek.



Káže vodu…



Skuteční znalci vědí, že k vínu patří i voda. Jako každý alkohol totiž lidské tělo dehydruje, je tedy nutné při pití stále doplňovat tekutiny. A to zvlášť v letních měsících. Špatný výběr vody však může chuťový zážitek z vína pokazit. Vinařský institut ČR proto zavedl certifikaci Voda vhodná k vínu. O udělení rozhodují nezávislí balneologové a sommelieři. Jak tedy vodu k vínu podávat?

* Správná teplota. Vodu k vínu je nutné správně vychladit. Ideální teplota se pohybuje od 8 do 11 °C.

* Čisté sklo. Jen dokonale vymytá sklenice zajistí, že bude aromaticky neutrální a bez zápachu.

* V karafě a bez ledu. Má se podávat v karafě (je estetičtější než láhev z plastu) a bez ledu. Není-li vyroben ze stejné vody, může výslednou chuť úplně změnit.

* Podle typu vína. K růžovým a mladým bílým vínům doporučují sommelieři vodu jemně perlivou. To platí i pro šumivá, k červeným patří jen neperlivá.

"Víno se také zásluhou vody i mnohem lépe vychutná. Pročišťuje totiž chuťové kanálky, což prožitek citelně zintenzivní," doplňuje ještě Milan Krejčí, vicemistr soutěže The Best Sommelier in the World 2010.



Pro prevenci onemocnění srdce



Protože se růžové víno vyrábí z modrých hroznů, obsahuje resveratrol. Tato látka má velmi pozitivní roli v prevenci srdečněcévních chorob a nejspíš i cukrovky. Proto lékaři doporučují konzumaci 2 dl vína denně. Ve víně rosé se skrývají i fenoly, které fungují jako antioxidanty. Zpomalují stárnutí buněk, a dokonce se jim připisují antirakovinové účinky.

V růžovém víně, stejně jako v bílém a červeném, je samozřejmě také alkohol (10-12 %). Proto se vždy musí respektovat doporučené množství konzumace i to, že je jeho pití při některých nemocech zakázáno. Jedná se především o choroby zažívacího ústrojí a ledvin. Víno však není vhodné ani pro diabetiky.

Energetická hodnota 1 dl růžového vína: 275 kJ, 0,2 g sacharidů, 0 g tuku.



Foto popis| Lehký tvarohový dezert s ostružinou sklenka rosé báječně dotáhne.

Foto autor| ČR fondu Vinařského archív Foto

Foto autor| Foto Profimedia.cz (2)



Foto popis| Kvalitní rosé si lze vychutnat ve spojení s kousky melounu, jahod, malin, borůvek nebo brusinek. Výtečně osvěží i chuť ovesné kaše.

Foto autor| Foto František Petrák



Foto popis| Ročně se ve světě vyrobí 20 miliónů hektolitrů růžových vín. V Evropě jich nejvíc pochází z Francie, kde tvoří desetinu celkové produkce.

Foto autor| Foto archív Vinařského fondu ČR

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína