V České republice se vyrábí stále více růžového vína

http://www.fitstyl.cz, 30.6.2011

Vyplývá to alespoň ze statistik Svazu vinařů ČR o spotřebě modrých hroznů. Zatímco v roce 2006 se na výrobu růžových vín využilo asi 6 % modrých hroznů, v roce 2010 to bylo již 20 %. Produkce moravských a českých růžových vín tak během pouhých čtyř let narostla více než trojnásobně!

Moravská a česká růžová vína jsou hitem posledních několika let. Zásluhu na tom, že jejich produkce rok od roku stoupá, má také Vinařský fond ČR, který před třemi lety zavedl značku Růžové.cz. Jejím prostřednictvím následně zahájil masivní podporu tuzemských rosé. „Česká republika má skvělou geografickou polohu, díky které můžeme produkovat špičkové rosé. Naši vinaři jsou navíc velmi šikovní a dotahují evropskou špičku. Proto jsme se rozhodli podpořit výrobu růžových vín u nás a jsem nesmírně rád, že nyní mohu říci - daří se nám. Moravské a české rosé je rok od roku populárnější, jeho spotřeba se zvyšuje a co je nesmírně důležité, také kvalita našich růžových vín je na velmi dobré úrovni," říká Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR. Ing. Jiří Hort, člen Rady Vinařského fondu ČR doplňuje: „V České republice už prakticky není vinařství, které by růžové víno nevyrábělo. Lidé mají o rosé zájem a ten roste. Pro moravské i české vinaře se tak růžové víno stává stále zajímavějším obchodním artiklem."

V propagaci moravských a českých růžových vín chce Vinařský fond ČR pokračovat. Proto i letos proběhne v České republice kampaň na podporu tuzemských rosé. Zacílena bude především na veřejnost, aby se poptávka po rosé v České republice nadále zvyšovala. „Růžová vína jsou ideálním lehkým nápojem pro teplé jarní a letní měsíce. Proto je budeme propagovat právě v tomto období. Kampaň začne v květnu Svátkem růžových vín a potrvá až do srpna," upřesňuje Ing. Jaroslav Machovec.

Projekt Růžové.cz, vytvořený pro specifickou podporu tohoto druhu vína, odstartoval na jaře roku 2009 pod záštitou Vinařského fondu ČR. Samotná značka Růžové.cz je nedílnou součástí propagace domácího vinařství a je zastřešena národní značkou „Vína z Moravy, vína z Čech". Nositeli této značky proto mohou být pouze vína z tuzemské produkce.

Co je to rosé?

Růžové víno neboli rosé se nejčastěji vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů - od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny. Záleží na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování (více viz. press pack).

Bližší informace naleznete na webu: www.ruzove.cz



http://www.fitstyl.cz/Aktual...bi_stale_vice_ruzoveho_vina./

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína