Vinaři jdou s módou. Přechází na růžová vína

Hodonínský deník, 20.4.2011

Hodonínsko – Bílé a červené. A v posledních letech se nesmí zapomínat ani na růžové! Růžové víno totiž zažívá velký boom. A není jen doménou žen, jak by se mohlo zdát. "Růžová vína získávají na oblibě, a to i u nás v Mutěnicích. Předminulý víkend jsme měli výstavu vín a bylo tam snad osmdesát růžových vín, což je proti předešlým letům obrovský nárůst. Jde to vidět i ve sklepech, růžové víno se dělá skoro všude," poukázal předseda občanského sdružení Búdy Mutěnice Vladimír Trávník. Podle něj je růžové víno mezi lidmi oblíbené především pro svou ovocnou chuť, svěžest a lehkost. Díky tomu po něm lidé nejčastěji sáhnou v letních měsících.

Růžové víno se dělalo vždy. V minulosti však kvůli způsobu zpracování utrpělo. Vinařské závody ho totiž dělávaly převážně tak, že smíchaly bílé a červené víno. To potvrzuje i Vladimír Hanák z blatnického Cechu vinařů. "Dřív se smíchalo třeba devadesát procent červeného a deset procent bílého vína. Tenkrát to ale normy dovolovaly," připomněl Hanák.

Dnešní růžové víno se dělí na dvě skupiny, a to rosé a klaret. Při jejich přípravě červené hrozny nekvasí, pouze se pomelou a hned se vylisují, kvasný proces začíná až poté. "Bez kvašení se barva ze slupek nevyluhuje, protože na to nemá čas. U červeného vína musí tři týdny až měsíc kvasit víno na slupkách, které se míchají. U růžového vína se hrozny pomelou a třeba už za dvě hodiny lisují. Teprve poté se nechá šťáva kvasit," vysvětlil Hanák. A jeho kolega z Cechu Václav Cícha dodává, že klaret se lisuje ve velmi krátké době během prvních pár hodin a vylisovaná šťáva je bílá. "Rosé se nechává půl dne, někdy i den, aby se do něj dostalo co nejvíc červené barvy. Vzhledem k tomu, že je ale toto víno za den jen odležené, tak z něj červená barva vypadne ven a zůstane jen růžový nádech," odkryl Cícha. Většinou se k výrobě růžového vína používá odrůda Zweigltrebe nebo André. Může se ale vyrobit v podstatě z jakékoliv modré odrůdy. Například z Rulandského modrého vyrábí rosé sekt například čejkovické Templářské sklepy. "Šetrně lisujeme celé hrozny, čímž získáváme mošt s jemným nádechem barvy spíše cibulové slupky. Z tohoto tichého vína vyrábíme metodou sekundární fermentace v láhvi rosé sekt. Znalci sektů jej hodnotí velmi kladně," uvedl generální ředitel Templářských sklepů Pavel Pastorek.

Jak Hanák připustil, i pití vína má své trendy a vinaři se musí přizpůsobovat poptávce a trhu. "Na Putování po Blatnických búdách začalo pár vinařů růžové rozlévat asi před třemi lety. Nyní ho nabízejí už dvě třetiny těch, kteří se do akce zapojují. Oblíbili si ho i sami vinaři," doplnil Hanák. Podle něj po růžovém vínu sáhnou nejčastěji mladí. Ti na něj narazili často při letních dovolených a zvyk vychutnat si skleničku svěžího vína si dovezli z Francie, Itálie nebo Řecka.

Rosé nabízí kromě vinařů i velké obchodní řetězce. "V nabídce máme přibližně pětapadesát procent tuzemských a pětačtyřicet procent zahraničních vín. Zákazníci, kteří preferují své oblíbené značky, nakupují vína, na která jsou zvyklí. Ovšem stále více zákazníků zkouší novinky," informoval mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl.



(ZUZANA ČERNÁ)



Foto: RŮŽOVÉ. Mutěnický vinař Vladimír Trávník byl jedním z prvních, kteří v Mutěnicích začali s výrobou růžového vína.

Foto: Deník/Zuzana Černá

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína