Třetí nejlepší Chardonnay na světě pochází z Moravy

Tisková zpráva, NVC & Omnimedia

Nebývalý kousek se podařil vinaři Josefu Valihrachovi, který skončil se svým Chardonnay, výběr z hroznů 2006 na absolutním třetím místě ze všech vzorků světa v prestižní soutěži zaměřené na tuto velmi populární odrůdu – Chardonnay du Monde.

Jak název napovídá, soutěž proběhla v domovské zemi Chardonnay - Francii přesně v Chateau des Ravatys v Saint-Lager. Moravská vína se musela utkat v nabitém startovním poli 914 soutěžních vzorků z 38 zemí světa, přesto i v takto silné konkurenci bodovala ještě další dvě naše Chardonnay. Stříbrnou medaili získalo Vinařství Mikrosvín Mikulov za Chardonnay 2008. Zlatou medaili a absolutní třetí místo si pak Vinařství Josef Valihrach vylepšilo ještě bronzem za Chardonnay, výběr z hroznů 2007 barrique.

Úspěch je to o to cennější, že si pořadatelé soutěže Chardonnay du Monde zvláště zakládají na nadstandardně přísném hodnocení, dbajícím na skutečně prvotřídní kvalitu oceněných vín. Stejně neobvykle vysoké nároky kladou také na hodnotitele a podmínky pro to nejlepší posouzení soutěžních vín.

„Je to jedinečné víno s ušlechtilým projevem medu, sušených meruněk a citrusového ovoce. Bylo opravdu výjimečné, bylo nejlepší ze skupiny přírodně sladkých vín, která sama o sobě byla špičková. Po ukončení hodnocení, kdy se vína odkryla pro hodnotitele, bylo předmětem mimořádného zájmu a nadšení degustátorů, láhev byla hned prázdná. Již 14 let se účastním hodnocení Chardonnay du Monde. Naše vína v minulosti získala několik výborných hodnocení, ale tento úspěch je zcela mimořádný", komentuje naše nejlepší Chardonnay Ing. Jakub Šebesta, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce, který byl členem odborné degustační komise.

„Když jsem viděl vlajku České republiky na webu soutěže u třetího místa v absolutním pořadí, tak jsem byl nadšený a opravdu hrdý na naše moravská vína“, doplňuje vinař Josef Valihrach.



Pro více informací:
Ing. Pavel Krška, Národní vinařské centrum, o.p.s.
E-mail: pavel.krska@vinarskecentrum.cz
Tel.: +420 519 352 072, +420 721 414 575

Daniel Kříž, Omnimedia Public Relations, s.r.o.
E-mail: d.kriz@omnimedia.cz
Tel.: +420 728 602 304

Více o vínech na www.vinazmoravy.cz, www.vinazcech.cz a www.chardonnay-du-monde.com/HomeCdM.en.html

{fotogalerie foto_aktuality_2027}

Soubory ke stažení

Tisková zpráva (docx)
docx, 39236

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína