Na vinařskou notu z Litoměřic

ČRo - Sever, 8.3.2011

Moderátor (Eva Bucharová): Zimní spánek, jarní probouzení. Tak tahle slova vinaři neznají. Ti, co pěstují révu na Podřipsku a kolem úrodného vrchu Sovice nejsou výjimkou. Jak zjistil můj kolega Miroslav Zimmer, který si povídal s ředitelem Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem Janem Podrábským.

Redaktor (Miroslav Zimmer):

Rok 1603 má ve svém curiculum vitae víno z Roudnice. Od té doby až dodnes je spojeno se šlechtickým rodem Lobkowitzů. Dnes hospodaří na 75 hektarech, říká známý roudnický vinař Jan Podrábský.



Host (Jan Podrábský, roudnický vinař):

Celkem máme 65 hektarů v plodnosti plus cca 10 hektarů, které jsou v obnově, to znamená plochy, které se rekultivují a sázejí novými vinicemi.



Redaktor (Miroslav Zimmer):

Vinná réva, podobně jako jiné zemědělské produkty, je závislá na klimatu. Slunce v ní zvyšuje obsah cukru, naopak přílišné vlhko ji škodí. Loni ho bylo moc a slunce málo a odrazilo se to i na úrodě, která byla o poznání nižší, připomíná vinař. To už je ale přečtená kapitola a roudničtí hledí k té nové, která ve vinohradech vlastně začala už v zimě řezem révy.



Host (Jan Podrábský, roudnický vinař):

máme ořezáno se dá říct z větší části už pomalu začínáme vázat tažně, trošku nám udělaly starosti ty prosincové mrazy, kde u nás bylo až kolem 18, 19 stupňů pod nulou, takže částečně jsou poškozený takový ty choulostivější odrůdy, jako Müller-Thurgau, tak s napětím očekáváme období rašení v květnu, jak byla réva poškozená. Doufejme, že to nebude velký poškození, protože to už by byl druhý špatný rok za sebou a to už bysme ekonomicky pocítili.



Redaktor (Miroslav Zimmer):

Ze sovických vinic pak ve sklepích po roudnickým zámkem zrají kvalitní bílá i červená vína, počínaje Müllery a Ryzlinky přes Sylvánské, Chardone až třeba po Vavřinec nebo Modrý Portugal. Jak už ale vinař naznačil, myslí se i na obnovu.



Host (Jan Podrábský, roudnický vinař):

My pravidelně dva, tři hektary ročně obnovujeme, ale takovou novinku máme odrůdu Fratava, je to kříženec Frankovky se Svatovavřineckým a můžeme se pochlubit tím, že ho máme v letošním Národním salonu vín, kam bylo vybráno mezi 100 nejlepších vín, takže toho si jako velice považujeme, takže tato nová odrůda, která je u nás vysazená si myslím, že konzumentům už zachutnala, myslím si, že to je velice vhodný doplněk toho našeho sortimentu.



Redaktor (Miroslav Zimmer):

Fratavu pěstují Roudničtí zatím na 4 hektarech, proměněnou v lahodný mok ji určitě spolu se svými dalšími výrobky nabídnou i na tradiční republikové soutěži a přehlídce vín na 9.ročníku Vinařských Litoměřic, který otevře své brány už za několik týdnů.



Moderátor (Eva Bucharová):

Na vinařskou notu nás v rozhovoru s roudnickým vinařem Janem Podrábským naladil redaktor Českého rozhlasu Sever Miroslav Zimmer. No a na další notu, takovou žárliveckou, takže ne moc pěknou, nás naladí Jakub Smolík, ale je to jenom písnička o žárlení, není to skutečnost.



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína