Za moravským vínkem a cimbálovkou

http://zena-in.cz, 8.3.2011

Ten, kdo prý jednou navštíví Znojmo, se bude chtít pravidelně vracet. Není divu, toto jihomoravské město, které leží při hranici s Rakouskem má opravdu co nabídnout i náročným turistům.

Město vína a okurek, jak je často Znojmo označováno, dokáže uspokojit milovníky nespoutané přírody, obdivovatele historických památek i vinařské labužníky. A právě posledně zmiňované patří mezi největší a nejzvučnější turistická lákadla. Máte-li proto slabost pro nápoj králů, pak jste si nemohli vybrat lépe. Znojmo je vyhlášené svými bílými víny a místním vinným sklípkům se jen těžko odolává. Degustovat vína z hroznů vypěstovaných na okolních stráních a terasách můžete například ve znojemské nejmalebnější vinici Šobes. Turisté budou jistě okouzleny také procházkami ve sklepních uličkách Šatova, Hnanic, nebo Nového Šaldorfa.

Možná vám připadá, že je na koštování vína a návštěvu sklípků ještě příliš brzy, ale nenechte se mýlit. Líheň bílých moravských vín totiž již tento pátek a sobotu (11-12. března) chystá akci, která je pro výlet na Moravu jako stvořená.



Jako každý rok druhý týden v březnu se i letos v překrásných prostorách Louckého kláštera ve Znojmě v pátek a v sobotu (11.–12. 3.) uskuteční Znovínský košt vín. Letos nabídka čítá 130 druhů vín ze znovínské produkce. Již samotné prostory, které si vinaři pro představení svých nejlepších vinných vzorků vybrali, slibuje skvělou atmosféru a příjemný zážitek.

Loucký klášter založený v roce 1190 znojemským knížetem Konrádem Ottou a jeho matkou Marií je přehlídkou architektury a uměleckých artefaktů. Prohlédnout si můžete obrazovou galerii, bednářské a vinařské muzeum nebo zavítat do oblíbené prodejny vín. Právě s ochutnávkou vín je již několik let klášter spojen a dá se říci, že cesta za znojemskými víny začíná právě tady.

Pokud vás láká bližší seznámení s klášterem, můžete si telefonicky domluvit prohlídku, která zahrnuje také prohlídku románské krypty – jednou z historicky nejcennějších památek České republiky, která se nachází v podzemí klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava. Dále můžete navštívit bednářské muzeum, štukové sály a sklepy. Prohlídka je poté zakončena ochutnávkou pěti vzorků vína. Speciální dárky jsou zde připraveny i pro děti.

A na co se můžete těšit při samotné „koštovačce“? Ochutnávat se budou ročníková vína, pozdní sběr, ledová vína, vína, která uspěla na tuzemských i světových výstavách a na řadu přijdou také archivní vína. To vše za zvuku cimbálové muziky. Vstup i katalog na ochutnávku je zdarma, sami si pak můžete zvolit, který blok vín budete ochutnávat. Vybrané vzorky si poté můžete zakoupit. Akce Znovínského koštu vín se letos koná v pátek 11. 3. od 16. do 21. hodin a v sobotu již od dvou odpoledne.



Znojmo ale není jen městem vín. Podle místních má toto královské město hned 77 divů.

Historické centrum je plné romantických uliček, zákoutí a středověkých hradeb. Za přírodní oázu je právem považován národní park Podyjí, který se začíná rozpínat již kousek za městem. Nejvzácnější místní památkou je zcela jistě rotunda Panny Marie a sv. Kateřiny zdobná vzácnými freskami.

Technickým divem Znojma je pro změnu nejvyšší železniční most na jižní Moravě, který zde již stojí od roku 1871. Ve své době představoval senzaci a na přelomu 19. a 20. Století po něm prý přejelo asi čtyřicet vlaků a rychlíků.

Milovníci moderní architektury si jistě nenechají ujít funkcionalistickou vilu Tugendhat zapsanou v seznamu památek UNESCO. Slavná je také soustava středověkých sklepů a chodem historického jádra, která je dlouhá přibližně 30 kilometrů. V uzavřeném a veřejnosti přístupném okruhu najdete pohádkové postavy, oživlé skály či alchymistickou dílnu a ukázku vězeňských kobek.



http://zena-in.cz/clanek/za-moravskym-vinkem-a-cimbalovkou

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína